7 Eylül 2026 Pazartesi

ASRİAD Başkanı Yıldız: OVP, İş Dünyası İçin Tarihi Bir Fırsat!

Ekonominin üç yıllık yeni yol haritası olan Orta Vadeli Program (OVP) resmen duyuruldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savaş ve malzeme fiyatlarının etkisi nedeniyle 2026 için büyüme tahmininin %3,3’e indirildiğini ve yılsonu enflasyon öngörüsünün ise %28,4’e yükseldiğini belirtti.

ASRİAD Genel Başkanı İbrahim Cemil Yıldız, yeni OVP'yi değerlendirdi.



İbrahim Cemil Yıldız’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

“Yeni Orta Vadeli Program (2027-28-29) milletimize hayırlı olsun. OVP politikalarının ve bu programın hazırlanmasının gerçekten doğru bir yaklaşım olduğunu her zaman olumlu bir şekilde karşıladık ve takdir ettik.”

'GERÇEKTEN KAYDA DEĞER BİR FIRSAT'

Üç yıllık belirli verilere dayanan bir ulusal ekonomik program, iş dünyası açısından son derece kritik bir öngörü imkanı sunmaktadır. Bu programda, devletin hedefleri, yürütülecek politikalar ve bu politikaların çeşitli alanlardaki etkileri yer almaktadır. Yatırım yapmayı planlayan ve geleceğe dair belirsizliklerden korunmaya çalışanlar için aslında bulunmaz bir fırsattır OVP.

Gelecek üç yıl içerisinde ekonominin büyümesi, sektörlere etkisi, kamu yatırımlarının yönelimi ve makro ekonomik öngörüler, istihdam, enflasyon, faiz oranları ve döviz kuru gibi temel göstergeler bu programda açıklanmaktadır. Sadece deflatör ve enflasyon bilgileri bile büyük bir öneme sahiptir.

Ancak son dönemlerde ülke ekonomisi çeşitli sorunlar nedeniyle içinden çıkılamaz bir duruma girmiştir. Geçmişteki OVP’ler ile kıyaslandığında, belirlenen hedeflere ulaşmanın ne denli zorlu olduğu gözlemlenmektedir. Bu durumun arkasında bazı iç politika gerekçeleri, küresel belirsizlikler ve savaşlar gibi faktörler bulunmaktadır. Ancak herkes açıkça görmekte ki, bu riskler yalnızca bizim ülkemiz için geçerli değildir. Savaşların gerekçe gösterilerek enflasyon hedeflerinin tutmadığı bir ortamda, savaşların tarafı olan ülkelerin enflasyon oranlarından daha yüksek enflasyona sahip olmak, ikna ediciliği zayıflatıyor.

'UZUN VADELİ VE KARARLI BİR YAKLAŞIMA GEREKSİNİM VAR'

Enflasyon, ülkemiz ekonomisinin bir numaralı gündem maddelerinden biri olmayı sürdürmektedir. Enflasyonla mücadele kapsamında bugüne dek uygulanan politikaların sonuçları, hedeflerin gerçekleşme düzeyinin gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. 2026 yılında hedeflenen tek haneli enflasyon oranı, yeni OVP ile 2029 yılına ertelenmiş durumda, bu da mücadelede daha uzun vadeli ve kararlı bir yaklaşım gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Tüm iyi niyet ve çabalara rağmen hedefin tutmaması, mevcut politikaların yeniden ele alınmasını zorunlu hale getirmektedir.