16 Ağustos 2026 Pazar

Petrol ve Doğal Gaz Üretiminde Dev Hamle! Bakan Bayraktar Yıl Sonunda İki Kat Büyüyeceğimizi Açıkladı!

2026 yılının ilk alt ayında Türkiye’nin içindeki petrol üretimi 23,1 milyon varile ulaşırken, doğal gaz üretimi de 1 milyar 641 milyon metreküpü geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gabar petrol sahası ve Karadeniz’in doğal gaz zenginlikleri başta olmak üzere, yerli ve milli kaynakların ekonomiye kazandırılması için çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

PETROL ÜRETİMİ 23,1 MİLYON VARİL OLDU

2026 yılının ilk alt ayında yurt içinde toplam petrol üretimi 23,1 milyon varil olarak kaydedildi. Bu miktarın 21,8 milyon varillik bölümünü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gerçekleştirdi. Toplam üretim içinde en büyük katkıyı yüzde 60 ile Gabar sahası sağladı.

DOĞAL GAZ ÜRETİMİ 1,6 MİLYAR METREKÜPÜ AŞTI

Türkiye’nin yılın ilk alt ayındaki doğal gaz üretimi ise 1 milyar 641 milyon metreküpe ulaştı. Bu üretimin 1 milyar 608 milyon metreküplük kısmı TPAO tarafından, 33 milyon metreküplük bölümü ise özel sektör firmaları aracılığıyla elde edildi. Toplam doğal gaz üretiminin yüzde 92’si Sakarya Gaz Sahası’ndan temin edildi.

"YERLİ PETROL VE DOĞAL GAZ ÜRETİMİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yerli petrol ve doğal gaz üretiminin hız kesmeden devam ettiğini vurguladı. Bayraktar, "Gabar’da açtığımız yeni kuyularla petrol üretimimizi artırırken, Karadeniz’de bu yıl doğal gaz üretimimizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yerli petrol ve doğal gaz üretimimiz artarak sürecek" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE YURT DIŞINDA DA ÜRETİM YAPIYOR

Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz alanındaki yurt dışı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "Enerjide Tam Bağımsız Türkiye hedefimizin bir parçası olarak, uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimimizi sürdürüyoruz.” Sondaj çalışmalarıyla ilgili olarak Somali’de ilerleme kaydedildiğini belirten Bayraktar, Libya’da biri denizdi, diğeri karada olmak üzere iki sahada ruhsat alındığını da söyledi. Ayrıca, Irak’ta Kerkük bölgesindeki 5 sahada 3 milyar varil petrol rezervi bulunduğu değerlendirilen bir ortaklık anlaşması yapıldığını ifade etti. Bayraktar, "Enerji sektöründe artık küresel ölçekte etkili bir Türkiye var; hem yurt içinde hem de yurt dışında arama ve üretim yapan bir ülke olarak ön plana çıkıyoruz." dedi.