Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığına kenelerden insanlara bulaşan aynı isimli virüsün neden olduğunu, kanama ve ölüme neden olabilen bir hastalık olduğunu belirten Kayğusuz, bu hastalığın özellikle Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya Ülkelerinde endemik olarak görülebildiğini söyledi.

Dr. Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsünün, Keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştığını, özellikle Hyalomma türüne ait keneler aracılığıyla yayıldığını, bu tür kenelerin ülkemizde de bulunduğunu ifade eden ÖZTÜRK KAYGUSUZ, kene teması dolayısıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı açısından hayvancılık, çiftçilik yapan kişilerin, veteriner, kasap, mezbaha çalışanlarının ve kırsal alanda piknik, kamp yapanların risk altında olabileceğini ifade etti.

Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, virüsün insanlara,  kene ısırıkları, kene teması ile geçmesi yanında bu virüsü taşıyan insan ve hayvanların kan, doku ve vücut sıvılarına mukoza veya bütünlüğü bozulmuş deriyle teması sonucunda da bulaşabildiğinin altını çizdi.
 
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, hastalığın hayvanlarda belirti vermediğini ancak insanlarda hastalık oluşturduğunu, kene ısırmasından sonra 10 gün içinde hastalığın gelişebileceğini, ateş, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, vücudun bir yerinden kanama gibi bir hastalık belirtisi oluştuğunda beklemeden hastaneye başvurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın daha önemli olduğunu,  kaşıntısız ve ağrısız olduğu için kene yapışmasının fark edilemeyeceğini,  bu nedenle kene bulunan yerlerde kasık, koltuk altı, göbek kıvrımları, kulak arkası gibi kıvrım yerleri dâhil tüm vücudun günlük olarak başka bir kişi tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, kenelere çıplak elle dokunulmamasını, ezilmemesini,  vücutta görüldüğü zaman bir pens, cımbız bulunamıyorsa halat şekline getirilmiş bir ip ile vücudu ısırdığı ağız kısmından çekilerek çıkarılması gerektiğini, kenenin kolay çıkması için üzerine alkol, kolonya dökülmemesini, yakılmamasını, keneyi kusturacağı için bunların kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurguladı. 

Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, bu hastaları takip eden sağlık çalışanlarının hastalık bulaşması açısından risk altında olduğunu, bazı sağlık çalışanlarının bu nedenle kaybedildiğini, korunmak için eldiven, maske, önlük, gözlük gibi koruyucu ekipmanların kullanılmasına özen gösterilmesi ve izolasyon kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6.Kat Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime hastane yönetimi ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.