TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, tv100'de Gazeteci ve Siyaset Bilimci Talat Atilla'nın sorularını yanıtladı.

"BU GELİŞMELERİ ÖNCECEDEN BEKLİYORDUK"

Talat Atilla'nın “Neden bu kadar şaşırdık?” ve “Son durumdaki fotoğrafımız nedir?” sorularına Fuat Oktay, “Aslında çok şaşırmadık. Bölgedeki gelişmeleri en dikkatli şekilde izleyen ülkelerden birisiyiz. Bu gelişmeleri önceden tahmin etmiştik. Ancak, bu kadar çok silahın ortaya çıkmadan ilerleme sağlanması gerçekten şaşırtıcı. Dostlarımızın desteklerinin geleceğini umuyorduk. Fakat Esad'ın dostlarının desteklerinin ne yönde olacağı belirsizdi. Doha’daki dışişleri bakanlarının görüşmesi de bunun bir sonucu oldu. Zaten daha önce parçalanmış bir ülke, tüm dünyaya huzursuzluk saçan ve terör ihraç eden bir konumdaydı.” şeklinde yanıt verdi.

"BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Oktay, “Rusya’yı ve diğer bazı ülkeleri ikna etmek için iletişim yollarını kullandık,” dedi. Hangi gelişmenin ikna sürecine katkı sağladığı sorusuna ise, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Putin ile kurduğu yakın iletişimin önemli rolü oldu. Bazı konularda anlaşmazlıklarımız olsa da sürekli iletişim içinde birlikte çalışıyoruz. Rusya ve İran’ın tepkileriyle ilgili olarak sorunlar yaşadık. Esad'ın kaçışı ve nerelere gittiği belirsiz. Görünen o ki, Esad bile kardeşine bilgi vermedi, yani kimse haberdar değildi. Esad’ın kaçışını kimseye bildirmediği, Rusya ve İran’ın da desteğini çektiği anlaşılıyor. Böylece bir rota tespit edilmiş oldu,” ifadelerini kullandı.

ESAD'IN KAÇIŞI VE PARA

Oktay, “Esad'ın uçakla kaçırılmasının mümkün olduğunu düşünmüyorum. Para tek bir ülkeye ulaşmamış olabilir. Esad yıllardır bu kaçış planını yapıyordu. Sadece nakit olduğu söylenemez. Hatta kaçırıldığını iddia eden ülkeler olduğunu düşünüyorum. Kendisini garantiye alacak önlemler alındığına inanıyorum. Şu an 61 yıllık bir rejimden söz ediyoruz,” dedi.

"TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI İNATÇILIK DEĞİL"

Sahadaki durumu değerlendirirken, Esad rejiminin etkisini yitirdiğini belirten Fuat Oktay, “Muhalefet şu anda ülkenin büyük kısmında hakim durumda. İran ve Rusya, mevcut gerçekliği görmelidir. Bu gerçeklik, bu iki ülkenin çekilmesini gerektiriyor. ABD, AB ve komşu ülkeler de bu durumun farkında. Türkiye’nin amacı, kendi ülkesindeki terör tehdidini bertaraf etmek, göçmenlerin ülkelerine dönmelerini sağlamak ve terör örgütlerinin etkisini sona erdirmek. Burada Türkiye’nin yürüttüğü politika kesinlikle bir inatlaşma politikası değil,” ifadelerini kullandı.

EMEVİ CAMİİ'NDEKİ NAMAZIN ANLAMLI MESAJI

Oktay, “Emevi Camii ana sembol olarak öne çıkıyor. Bu kriz 2011 yılında başladı. Arap Baharı protestoları başlamadan önce, Esad camilere giriş ve çıkışları yasaklamıştı. Bu bağlamda Emevi Camii'nde kılınan namaz, yeni bir dönemin başladığını sembolize ediyor,” dedi.

"VADİ EDİLMİŞ TOPRAKLAR PLANI"

Talat Atilla'nın “Gelecekte neler olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna Oktay, “Elbette Türkiye'nin bir planı var. Türkiye'nin kimsenin toprağına göz dikme niyeti yok. Türkiye, bölgede daha fazla çatışma ve kargaşa istemiyor. Bu ateş çemberinden yalnızca kendisini değil, bölgeyi de kurtarmak istiyor. Tansiyonu düşürmek önceliğimiz. Bazı ülkeler bölgedeki haritaların değiştirilmesi arzusu taşıyor. Vadedilmiş topraklar planının farkındayız,” yanıtını verdi.

"SINIRLARI KORUMAKTAN SÖZ EDİYORUM"

Oktay, “Birinci Dünya Savaşı’nda yapamadıklarını yapmaya çalışıyorlar. Biz de burada o 'Nerede kalmıştık?' sorularına yanıt veriyoruz. Geçmişten gelen büyük bir imparatorluktan sonrasında sadece şu anki sınırlara düştük. Sevr'den Lozan'a geçiş sürecinde bu anlayış sıkışmış durumda. Ben sınırlarımızı genişletmekten ziyade, korumaktan bahsediyorum,” ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM BEKLENTİSİ VAR MI?

Oktay, “Erken seçim muhalefetin gündeminde yer alan bir konu. Yenilen pehlivan güreşe doymaz derler. Bizim gündemimizde bu mesele yok,” dedi.

HER TÜRLÜ ÖNLEM GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

“PKK ve uzantılarının oradaki hakimiyeti sona erdi. Bizim dileğimiz Kürtler ile PKK'yı birbirinden ayırmak,” diye vurguladı.

"EKONOMİK GÖRÜNÜMOLUMUZU DEĞERLENDİRİYORUZ"

Oktay, “Uygulanan ekonomik programın olumlu gittiğine inanıyoruz. Dünya genelindeki daralmaya rağmen ihracatımızda artış olduğuna tanıklık ediyoruz. Özellikle enflasyonun düşmesiyle piyasa rahatlığa kavuşacak. Tasarruf tedbirleri alınmış durumda. Vatandaşlar gibi, devletin de tasarruf yapması gerektiğinin bilincindeyiz,” dedi.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Oktay, “Atanamayan öğretmenler konusunu daha farklı bir açıdan ele almak gerekiyor. Bir üniversite mezunu olduğunuzda devletin sizi ataması gerekmiyor demek, sistemin böyle çalıştığı anlamında olmayabilir. Üniversiteden mezun olduğunuzda yeni bir döneme geçiş yapıyorsunuz,” şeklinde sözlerini tamamladı.