Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), eylül ayına dair açlık ve yoksulluk limitlerini duyurdu.
Gıda ürünlerinin fiyatlarına dayanan analizler sonucunda, dört kişilik bir memur ailesinin dengeli bir diyet için eylülde aylık harcaması gereken miktar 49 bin 655 lira olarak belirlendi.
Gıda masrafları ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarı ise 124 bin 339 lira oldu.
Araştırmada yer alan bilgilere göre, "2026 yılında 28 bin 75 lira maaş alan asgari ücretlinin açlık sınırı olan 49 bin 655 liradan yüzde 76,86 oranında daha az bir gelirle yalnızca karnını doyurabildiği" ifade edildi.
Bu araştırmanın detayları şöyle:
• Dengeli beslenmenin maliyeti günlük 1.655 lirayı aştı.
• 2026 yılında asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı.
• Büyükşehirlerde kamu çalışanları, barınma ihtiyaçlarını karşılamak için genelde maaşlarının %75-80’ini kira ödemeye ayırmak durumunda kalıyor.
• Kamu çalışanları, büyükşehirlerde genellikle 3 veya 5 kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor, bu da öğrenci evi gibi seçenekleri zorunlu kılıyor.
📢BES-AR DUYURUYOR!
📈Açlık sınırı 49.655 TL.
📈Yoksulluk sınırı 124.339 TL.
Dengeli beslenmenin günlük maliyeti 1.655 lirayı geçti.
Ayrıntılar 👇🏼https://t.co/tgNkIb9X1T#BES #BESAR #AçlıkSınırı #YoksullukSınırı #Enflasyon #TÜİK #maaş #memur #BESeÜyeOl #KatılDeğiştirelim pic.twitter.com/DHACJm7hWJ