14 Eylül 2026 Pazartesi

Dev Bankadan Şaşırtan Analiz: Türkiye Ekonomisinde Finansal Koşullar Gevşiyor!

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, banksalara uygulanan yüzde 40’lık özel gecelik fonlama imkânının kaldırılmasının ardından mali koşullarda bir yumuşama görüldüğünü ifade etti. Bankaların, yüzde 37’lik politika faiz oranından sağladığı fonlamalarla birlikte, Goldman Sachs’ın alternatif finansal koşullar endeksinin 0,3 puan azaldığı kaydedildi.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen mali koşullardaki gevşemenin devam ettiğini vurgulayan stratejistler, bankacılık sektöründeki likidite fazlasının TL mevduat faizlerinin düşmesinde etkili olduğunu da belirtti.

Goldman Sachs’tan Türkiye’nin kredi ve mevduat faizleri üzerine değerlendirme

TL mevduat faizleri, 4 Eylül’de sona eren haftada yaklaşık olarak yüzde 44 seviyesine gerilemiş durumda. Goldman Sachs, bu oranının yıllıklandırılmış politika faiziyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirtti. Ancak, tüketici ve ticari kredi faizleri halen oldukça yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmektedir.

Grafe ve Edizgil, Cuma günü yayımladıkları raporda, kredi koşullarında da yumuşama belirtileri olduğunu vurguladılar. Mevcut veriler, TL cinsinden kredi büyümesinin yavaşladığını gösterirken, toplam kredi genişlemesinin 2024’ün ortalarında daha önce görülen seviyelere yakın bir seyir izlediğini dile getirdiler.