12 Ağustos 2026 Çarşamba

Çin Bakır Üretiminde Şok Düşüş: Piyasalar Etkilenecek!

Antaike'nin hesaplamalarına göre, Çin'in rafine bakır üretiminin ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2,83 oranında azalarak 1,05 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Temmuz ayında üretimin ise yıllık bazda %3,18 düşüş gösterdiği ve 1,07 milyon tonluk tahminin altında kalacağı öngörülüyor.

Bu üretim azalmasının ana nedeni, bakır konsantresi piyasasında meydana gelen büyük hammadde yetersizliği olarak değerlendiriliyor. İthal bakır konsantresi için uygulanan işleme ücretleri, 7 Ağustos tarihinde ton başına eksi 175,7 dolara düşerek tarihi bir düşük seviyeye ulaşmış durumda. Negatif işleme ücretleri, izabe tesislerinin konsantre almak için fiilen tedarikçilere ödeme yaptığına işaret ederek arzda yaşanan sıkıntının boyutunu gözler önüne seriyor.

Ayrıca, Çin'de yerel vergi belgeleri üzerindeki düzenlemelerin sıkılaştırılması, geri dönüştürülmüş bakır arzını da olumsuz etkiliyor. Bu durum, hem ithal konsantre hem de hurda bakır tedarikindeki daralmalar nedeniyle, dünyanın en büyük bakır üreticisi ve tüketicisi olan Çin'deki rafine üretimini baskı altında bırakıyor.