Prof. Dr. Mustafa AYDIN, prematüre bebeklerin beklenen doğum tarihinden önce doğan bebekler olduğunu, bu bebeklerin erken doğdukları için organ sistemlerinin henüz gelişmediği ve tam olarak olgunlaşmadığı için anne karnından dünyaya geldikten sonra bazı sorunlarla karşılaştıklarını ve yaşam mücadelelerini kaybetme riski taşıdıklarını söyledi.
Günümüzde prematüre bebeklerin yaşam şansı daha fazladır…
Prof. Dr. Mustafa AYDIN, günümüzde teknolojinin gelişmesi, bilimde ilerlemelerle beraber prematüre bebeklerin daha fazla yaşam şansı bulduklarını ifade etti.
Dr. AYDIN, yirmi otuz yıl geriye gidildiğinde 28. Gebelik haftasından sonra doğan bebeklerin veya 1800- 2000 gr.’ dan daha düşük doğum ağırlığı olan bebeklerin yaşam şansının çok düşük olduğundan bahsedilirken, günümüzde ise yaşam sınırlarının 22. 23. gebelik haftalarına kadar indiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Mustafa AYDIN, bu bebeklerin anne karnındaki ortamı bulamadıkları için ölüm ve sakatlık risklerini beraberinde bulundurduklarını dile getirdi. Dr. AYDIN, gebelik haftası ile ters orantılı olarak bu bebekleri bekleyen sorunların olacağını, ancak günümüzde özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin paralelinde bu bebeklerin bakımlarında belirgin iyileşmelerin olduğunu ve bu bebelerin büyük çoğunlukla yaşam imkânı bulduklarının altını çizdi.

Prematüre doğan bebeklere kaliteli bir yaşam sunmaya çalışıyoruz…
Prof. Dr. Mustafa AYDIN, bu bebeklere kaliteli bir yaşam sunmayı amaçladıklarını söyledi. Dr. AYDIN, prematüre bebeklerin günümüzde büyük ölçüde yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam ettiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Mustafa AYDIN, prematüre bebeklerin sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık arttırmak amacı ile her yıl 17 Kasımın Dünya Prematüre Günü olarak kutlandığını söyledi.