Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şekerpare, özellikle misafir sofralarının vazgeçilmezi olmuştur. Üzeri kavrulmuş badem veya ceviz ile süslenen bu nefis tatlı, her lokmasıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Eğer siz de evinizde ünlü tatlıcıların lezzetini aratmayacak bir şekerpare yapmak istiyorsanız, işte size küçük tüyolarıyla şekerpare tarifi ve püf noktaları.

Malzemeler

Şekerpare yapımı için gerekli malzemeler oldukça basittir. İşte şekerpare yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler:

- 250 gram tereyağı

- Yarım su bardağı sıvı yağ

- 2 yemek kaşığı yoğurt

- 1 yumurta

- 1 su bardağı pudra şekeri

- 1 paket kabartma tozu

- 1 paket vanilin

- Aldığı kadar un

Şerbet için:

- 3 su bardağı su

- 3 su bardağı şeker

- 1 dilim limon

Hazırlık

Şekerpare yapımına başlamadan önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Ardından geniş bir karıştırma kabında tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilini karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamurun Hazırlanması

Hamuru hazırladıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine bastırarak hafifçe düzeltin ve her birinin ortasına badem veya ceviz yerleştirin. Daha sonra önceden ısıttığınız fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

Şerbetin Hazırlanması

Şekerpareler fırında pişerken şerbeti hazırlayabilirsiniz. Bunun için su ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Şeker eridikten sonra içine limon dilimini ekleyerek 10-15 dakika daha kaynatın. Şerbetiniz hazır olduğunda ocaktan alarak soğumaya bırakın.

Şekerparelerin Şerbetlenmesi

Fırından çıkardığınız sıcak şekerpareleri ılık şerbetin içine atarak 10-15 dakika boyunca şerbetin içinde bekletin. Bu sayede şekerpareler şerbeti güzelce çekecek ve daha lezzetli olacaktır.

Servis

Şekerparelerinizi şerbetledikten sonra üzerlerine hindistancevizi veya çekilmiş fındık serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!