20 Ağustos 2026 Perşembe

Trump'tan Hürmüz Boğazı İle İlgili Şaşırtan Açıklama: Önemi Azalacak!

ABD Başkanı Donald Trump, kripto para şirketlerinin yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantı öncesinde basına gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını belirten Trump, bu yaptırımların İran'a yönelik olacağını ve kuvvetli bir şekilde uygulanacağını ifade etti. Ancak, yaptırımların ne zaman devreye gireceği konusunda kesin bir tarih vermedi.

Trump, Hürmüz Boğazı'nın tamamen ABD donanması tarafından kontrol edildiğini savunarak, yalnızca kendi onayını alan gemilerin bu boğazı kullanabildiğini ve bu şekilde önemli miktarda petrolün dünya pazarına ulaştığını aktardı.

Hürmüz Boğazı ile ilgili olarak, "İnsanların daha önce aklının ucundan bile geçirmediği yeni alternatifler ortaya çıktı. Texas, Alaska, Louisiana ve başka bölgelerde. Dahası, rekor sayıda boru hattı inşası devam ediyor. Bu durumda, Hürmüz Boğazı'nın önemi azalmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Trump, İran ile müzakerelerin "bir noktada" devam edebileceğini aktardı

İran ile müzakerelerin ne zaman yeniden başlayacağına dair bir soru üzerine Trump, "Belki bir noktada devam ederiz. Ancak şu an için bence oldukça iyi bir durumdayız." şeklinde yanıtladı.

Hürmüz Boğazı'ndan hâlâ bazı tankerin geçiş yaptığını ve bu sayede önemli miktarda petrol taşındığını belirten Trump, "Hürmüz Boğazı'nın tam kontrolü bizim elimizde. Yani, bazen yaşanan insansız hava aracı saldırıları gibi rahatsız edici olaylar hariç." dedi.

Trump, İran'ın nükleer silah kapasitesi konusuna da değinerek, Tahran'ın asla nükleer silah edinmesini istemediğini vurguladı.

Trump, "Bunlardan tamamen kurtulmaları gerekiyor. Hiçbir şekilde nükleer silaha sahip olmamalılar. İran'ın nükleer silahı olmamalı." şeklinde konuştu.