Emekliler, yılın ilk ayında maaşlarına yapılan %49.25'lik zamla birlikte, enflasyon karşısında gelirlerini koruyamadı.

Türkiye'deki yüksek enflasyon ve artan hayat maliyetleri emeklilerin geçimini zorlaştırırken, milyonlarca vatandaş Temmuz ayında maaşlarına yansıtılacak olan enflasyon farkını bekliyor.


EMEKLİYE TEMMUZ AYINDA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Geçen yıl Temmuz ayında AKP hükümeti yüzde 25 oranında bir zam kararı aldı, ancak bu artış sadece temel maaşlara uygulanmış ve en düşük emekli maaşları bu zammın dışında bırakılmıştı. Yılın başında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşlarına yüzde 49.25 oranında bir artış yapıldı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde bulunan güncel zam tekliflerini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Erdursun, hükümetin Temmuz ayında emeklilere, memurlara ve asgari ücretlilere uygulamayı planladığı zam oranlarını açıkladı ve emekliler için olası zam oranlarını şöyle ifade etti:

▪️SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %25

▪️Memur ve memur emeklilerine %20

▪️Asgari Ücrete %0


EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK MI?

Parasal sıkılaşma sürecinin devam ettiği yönünde mesajlar verilse de, ekonomistler iktidarın geçen yıl olduğu gibi bu Temmuz ayında en düşük emekli maaşını göz ardı etmeyeceğini düşünmüyorlar.

Şu anda 10 bin TL olarak belirlenen ve Türkiye'deki yüksek enflasyon oranlarına rağmen sefalet maaşı olarak adlandırılan bu tutar, Temmuz ayında artırılmadığı takdirde milyonlarca emekli yeterli geçim sağlayamayacak.

Bu bağlamda, en düşük emekli maaşına seyyanen bir artış yapılmayacak olsa bile, mevcut 10 bin liralık taban maaşa %25 zam yapılması ve böylece en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesi planlanıyor.