EDİS Türkiye Kurucu Ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen, Hürriyet gazetesine deprem erken uyarı sistemi hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Erişen, sistemlerinin depremleri önceden tahmin etmediğini belirterek, "İstanbul için muhtemel bir depremde en kötü durumda 5-6 saniye, daha olumlu senaryolarda ise 30-40 saniye öncesinden uyarı yapılabileceğini" ifade etmişti. Erişen, sistemin avantajlarını vurgulayarak şunları söylemişti: "Heybeliada'da meydana gelecek bir depremde, Şişli'de yaşayanlar 20 saniyeden fazla bir süreye sahip olabilirler. 6 Şubat depremleri sırasında Hatay bu sistemden faydalansaydı, insanlar yaklaşık bir dakika öncesinden bilgilendirilmiş olacaktı."

Naci Görür: Depremden daha fazla zarar verirsiniz

Prof. Dr. Naci Görür, EDİS hakkındaki yeni gelişmeler üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Yer bilimci Görür, bu sistemin özellikle metro, itfaiye, doğalgaz ve elektrik gibi kritik altyapıların yönetiminde kullanılmasının gerekliliğini vurgulayarak, genel halka yönelik uygulanmasının felakete yol açabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Görür, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bugün gazetede okudum; Türkiye'de Deprem Uyarı Sistemi (EDİS)'nin yaygınlaştırılacağı, bazı şirketlerin büyük yatırımlar yapacağı söyleniyor. Sunum şekli, sanki deprem önceden bilinecek ve insanlar kaçarak kurtulabilecek gibi."

Görür şu eleştirileri de ekledi: "Deprem nerede, nasıl olacak, fay sistemleri nasıl çalışıyor gibi temel sorulara ilgisiz olanlar, işin rant tarafında yer almak istiyor. Bu konu yeni değil, Kandilli yıllardır bu alanda çalışıyor. Bu sistemi sadece stratejik alanlarda kullanın; metro, itfaiye gibi sistemleri birkaç saniye içinde devre dışı bırakabilir."

Ayrıca, "Tüm insanları bu sürece dahil etmek, hem faydasız olacak hem de deprem konusunda yeterli bilgisi olmayan insanlara daha büyük zararlar verecektir," diyerek uyarılarda bulundu.

Prof. Görür, son olarak, "Eğer gerçekten deprem konusunda bir katkınız olsun istiyorsanız, ülke çapında fay analizlerini destekleyin ve depreme dayanıklı şehirlerin oluşturulmasına yardımcı olun," şeklinde tavsiyelerde bulundu.