Milyonlarca kamu çalışanı ve emeklisi Temmuz ayındaki maaş artışını merakla bekliyor. Her ay yayımlanan enflasyon rakamları, zam oranını belirleyici olacak. Bu yıl kamu görevlileri ve emekliler %49.25 oranında bir artışla yola çıktı. Takvim gazetesinden Çığıl Ön Yener'in raporuna göre, Temmuz'da %10'luk bir artış ve yılın ilk yarısındaki %15'i aşan enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ilk çeyrek enflasyon oranı %15.06'ya ulaştı. Bu durum, kamu çalışanlarına ve emeklilere %0.05'lik bir enflasyon farkı sağladı, bu fark ilerleyen aylarda Nisan, Mayıs ve Haziran verileri ile artacak.

İKİ FARKLI TAHMİN

Merkez Bankası'nın Mayıs ayında yaptığı değerlendirmede, yıllık enflasyonun %73 ile zirveye ulaşması öngörülüyor. Bu tahmine dayanarak, yılın ilk beş ayındaki enflasyonun %21 olacağı hesaplanıyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ise ekonomistler, Nisan ayı için %3.42, Mayıs ayı için %2.82 enflasyon bekliyor. Bu tahminlere göre, ilk beş ayın enflasyonu %22.35 olarak öngörülüyor.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun %73 seviyesine çıkması beklenirken, ilk beş ay için enflasyon oranının %21 olacağı tahmin ediliyor. Bu verilere göre, kamu çalışanları ve emeklileri için beş ayda %5.23'lük bir enflasyon farkı oluşacak. Temmuz ayında uygulanacak zam bu farkla birlikte %15.75'e ulaşacak. En düşük kamu çalışanı maaşı 38,035 ila 38,456 lira arasında, en düşük emekli maaşı ise 17,063 ila 17,251 lira arasında olacak.

Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre:

Anket sonuçlarına göre, ilk beş ayın enflasyon oranı %22.35 olarak tahmin ediliyor. Bu tahminlere göre, kamu çalışanları ve emekliler için beş ayda %6.39'luk bir enflasyon farkı oluşacak ve Temmuz zammı bu farkla birlikte %17.03'e yükselecek. En düşük kamu çalışanı maaşı 38,456.49 lira, en düşük emekli maaşı ise 17,251.99 lira olacak.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Temmuz ayındaki zam hesaplanırken, Haziran ayı enflasyonu da göz önünde bulundurulacak. Bu sebeple zam oranı son aylık enflasyona göre yükselebilir ya da düşebilir. Kamu çalışanları ve emeklilere yapılacak zam miktarı Temmuz ayında kesinleşecek.