RÖPORTAJ: VEDAT YETİK

Kısa adı HARSİAD olan Harput Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Arif Erol, Elazığ ve Ülke ekonomisine ilişkin Elazığ Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. 

Başkan Erol, deprem ve pandemi nedeniyle Elazığ ekonomisinin çok zor bir süreç geçirdiğini belirterek, bu sürecin zamanla aşılacağını ifade etti. 

Dernek olarak Elazığ'a istihdam sağlayıcı yatırımları getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Erol, "Bizim sloganımız; 'Yatırım, Üretim, İstihdam, İhracat.' Bizler şehrimize yatırımcı kazandırdığımızda üretim olacak. Üretim olan yerde istihdam da sağlanıyor. Bu süreçte ihracat odaklı çalışmalar da olacak ki hem şehrimiz hem de ülkemiz bir kazanım elde etsin." dedi. 

HARSİAD Başkanı Arif Erol ile yaptığımız röportaj şöyle:

Sayın Erol, Harput Sanayici ve İşadamları Derneğini kurdunuz. Derneğinizin kuruluş sürecinden bahseder misiniz?
"Harput Sanayici ve İş adamları Derneği (HARSİAD) yeni kurmuş olduğumuz bir ekonomi sivil toplum derneğidir. 26 Şubat 2021 kuruluş tarihidir. Elazığlı iş insanları, sanayici arkadaşlarımızla bir araya gelip bu derneği kurduk. Derneğimiz yerel düzeyde çalışmalar yürütecek. Elazığ'ın saygın iş insanları ve ticaret erbaplarıyla birlikte bu süreci yürüteceğiz. Derneğimiz Elazığ'da ulusal ekonomi dernekleri var. Bunların içerisinde Elazığ'a ne kazandırıyor buna bakmak gerek. Bazı ulusal ekonomi derneklerinin faaliyetlerinde az da olsa girişimlerimiz olmuştu. Buradaki amaç tabiki onlarla birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaktı. Ama oradaki üyelerden giriş aidatları, yıllık aidat toplanıyor. Bu aidatların bir kısmı genel merkezlere gönderiliyor. Ben buna karşıyım. Yerelde birlik ve beraberlik yapılabilir. Buradaki üyelerden aidat toplanıp genel merkezlere göndermektense yerelde bir dernek çatısı altında o aidatları kendilerinin fayda sağlayacağı alanlarda harcamaları daha mantıklı." 

Toplanan aidat büyük bir miktar mı?
"İsim olarak söylemekte sakınca görmüyorum; MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, ARSİAD var ulusal olarak. Bunların üyeleri, Elazığ'daki üyeler her yıl bu derneklere para gönderiyorlar. Bu miktar küçümsenecek bir rakam değil. Büyük meblağlardan bahsedebiliriz. Gönderiler aidatlar yerelde daha faydalı olur düşüncesindeyiz. Biz üyelerimizden büyük aidatlar toplamayacağız. Bizim amacımız birlik ve beraberlik içerisinde kendi aramızda ticareti sağlamak, her sektörden birer üyemizi ilk etapta dahil etmeyi düşünüyoruz. Her sektör kendi arasında ticaret yapmak, ortaklıklar kurmak, birlikte ticaretlerini yürütmek amaçlı kurduk derneğimizi. Biz üyelerimizden sadece derneğimizin giderlerini karşılayabilecek şekilde aidat talep edeceğiz. Biz üyelerimizden aidat alıp da genel merkezlere göndermeyeceğiz. Birlik beraberlik yapılacaksa yerelde yapılsın." 

Derneğinizin kuruluş amacı ve hedefleri nelerdir?
"Dernek olarak ilimizde ekonomi, sanayi, bilim, teknoloji alanlarında faaliyet göstermek. İş adamlarının kendi aralarındaki ticareti daha büyük anlamda bir kat daha büyütmek. Kendi aralarında yapmış oldukları ticareti diğer illere taşımak. Sanayicilerimizin, üretim yapan firmalarımızın ihracata yönelik çalışmalarına destek olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda derneğimiz bünyesinde ihracat odaklı çalışmalar yapacağız. İhracat birimi kuracağız. Burada üretim yapan firmalarla birlikte ihracata yönelik çalışmalar yapacağız." 

Elazığ büyük bir deprem yaşadı. Can kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Bununla birlikte kentteki binalar büyük hasar gördü. Şehrin yeniden ayağa kaldırılması için bir çaba harcandığı görülüyor. Sizin izleniminiz nelerdir?
"24 Ocakta Elazığ sarsıldı. Bu süreçte kentte yapılan imar ve yapılaşma çalışmalarının daha profesyonel yürütülmesinde fayda var. Bu süreçte çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi lazım. Devlet elinden gelen tüm imkanları şehrimiz için seferber etti. Burada eksik olan devletin imkanları değil. Burada eksik olan dairelerin 2+1 yapılması. Bu doğru değil. Metrekare alanlarının düşük olması doru değil. Konutların 3+1 yapılıp metrekare alanlarının daha büyük olması gerekiyor. Bizim bölgemiz için bu gerekli. Şehrimizdeki aile yapısına bu konutlar uygun değil. Buradaki tek eksiklik olarak bunu görüyorum. İnşallah bundan sonra yapılacak TOKİ konutlarında bunlar giderilir."

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Elazığ'da 21 Binin üzerinde konut yapılıyor. İnşaat sektörü bir hayli hareketli. Bu açıdan baktığımızda Elazığ esnafı ve sanayicisi bu süreçten yararlandı mı?
"Süreci takip ediyorum. Biz de ticaret yapıyoruz. Bizim de TOKİ'ye ürün vereceğimiz gruplarımız var. Ben şahsım olarak TOKİ'deki firmalarla çalışmayı pek düşünmedim. Sıkıntılı bir süreç yaşayacağımızı düşünerek bunu istemedim. Elazığlı firmalar da buna pek yanaşmadı. Dışarıdan gelip taşeronluk yapan firmalara güvensizlik duydukları için. Elazığ esnafı biraz geri durdu bu konuda. Müteahhitlerimiz kendileri taşeronluk yapabilirlerdi bu konuda. Kendi ürünlerini kendi ürünlerini değerlendirebilirdi. Biz iyi değerlendiremedik bu süreci. Ama fayda sağlayan, kazanan esnaflarımız da muhakkak var."

Elazığ'ın geleceğini hem ekonomik hem sosyal anlamda nasıl görüyorsunuz?
"İkinci organize sanayi bölgesi yapım aşamasında. İkinci organize sanayi bölgesinin olması  iş insanları için büyük avantaj. Şehir coğrafi olarak hem sanayiye hem turizme açık bir şehir. Gelişmekte olan bir şehir. Gelişen şehirlerin öncelikle sanayisi büyük olması lazım. Coğrafi konum olarak da Elazığ jeopolitik bir noktada yer alıyor. İkinci organize sanayi bölgesini Elazığ'ın sanayisinin gelişmesi açısından önemli bir hizmet olarak değerlendiriyorum."

İkinci Organize Sanayi Bölgesinde son durum nedir? Bir ilerleme var mı?
İhalenin yapıldığını biliyorum. Yakın zamanda bitmesini umut ediyorum. İkinci Organize Sanayi Bölgesine öncelik verilmesi gerekiyor. Benim düşüncem şuydu; bölge bölge, sektör sektör yerler tahsis edilmesi, 500 m2, 1000 m2, 2000 m2 şeklinde fabrikaların hazır edilip,  anahtar teslim verilmesi yatırımcılar için daha cazip olabilirdi."

Karma bir model mi uygulanacak?
"İkinci organize sanayi bölgesinin, mevcut organize sanayi bölgesi gibi olacağını düşünüyorum. Ama sektörel yerler planlanmış olsaydı daha sağlık olacağını düşünüyorum."

Dernek olarak Elazığ'a yatırımcı çekmek için çalışmalarınız olacak mı?
"Ben uzun yıllar İstanbul'da hem siyaset hem ticaret yaptım. Oradaki iş dünyasındaki arkadaşları buraya kazandırmak için sürekli görüşmeler yapıyoruz. Yine yönetimimizde İstanbul'da uzun yıllar ticaret yapmış arkadaşlarımız da yatırımcı kazandırmak için girişimler yapıyor. Biz; Elazığ'da bir kişiyi nasıl istihdam edebiliriz bunun derdindeyiz. İnşallah bu sadece İstanbul'la sınırlı kalmaz. Batıda iş insanlarımızı, yatırımcılarımızı Elazığ'a kazandırabilmek için tüm gücümüzle çalışacağız."

Pandemi nedeniyle iş yerlerinin kapalı olmasından dolayı işsizlik arttı. İstihdama yönelik neler yapılabilmeli?
"Üretim olan her yerde istihdam sağlanır. Dernek olarak bizim sloganımız 'Bizim sloganımız; 'Yatırım, Üretim, İstihdam, İhracat.' Bizler şehrimize yatırımcı kazandırdığımızda üretim olacak. Üretim olan yerde istihdam da sağlanıyor. Bu süreçte ihracat odaklı çalışmalar da olacak ki hem şehrimiz hem de ülkemiz bir kazanım elde etsin. Biz dernek olarak tamamen yatırıma ve ihracat odaklı çalışmalar yürüteceğiz. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odasıyla da istişare halinde olacağız. İhracat birimi kurup, üyelerimizin yurt dışına ihracat yapması için girişimler olacak."

Elazığ'da ekonomiye yönelik birçok STK var. Sizce bu STK'lar gerçek anlamda misyonlarını yerine getiriyorlar mı? 
"Bir derneği tabela derneği olmaktan çıkarmak için o derneğin faaliyette olması lazım. Ben bir çok derneğin tabela derneği olduğunu görüyorum. Kendi alanlarında belki çalışmalar yapıyorlardır ama şehre bir kazanım sağlayacak, bir yatırımcı kazandıran bir ekonomi STK'sı görmedim. İnşallah bundan sonda görürüz. Bizler de mücadele ediyoruz. Biz tabela STK'sı olmayacağız."

Ülke ekonomisini kısaca değerlendirir misiniz?
"Şuan bütün dünya pandemi nedeniyle ekonomik kriz süreci yaşıyor. Ülkemizin geçen ayki ihracatı önceki yıla göre biraz daha artmış. Dünya durmuşken ülkemiz olarak ihracat devam etti. Ülkemiz ekonomik olarak büyüme gerçekleştirdi. Ben ülkemizin geleceğini parlak görüyorum. 2023 hedefine ulaşacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın hedef koymuş olduğu 500 Milyar Doların gerçekleşeceğine inanıyorum. Buradaki temel hedef tamamen üretim olmalı. Üretim olduğu yerde ihracat da kendiliğinden oluyor. Ülke olarak hem 2023 hem daha ileriki yallarda ekonomimizin daha güçlü olacağına inanıyorum."

Elazığ'da ekonomi STK'larının lokomotifi konumunda olan Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmalarını ve performansını nasıl değerlendirirsiniz?
"Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız şehir için bir değerdir. Ticaret duayenidir. Firması Elazığ'ın en köklü firmasıdır. Elazığ'ın en fazla ihracat yapan firmasıdır. Asilhan Arslan başkanımız bu şehir için gayret sarf ediyor. Emekleri büyük. İnşallah değerini, kıymetini biliriz."