Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde ilk kez SerebralPalsi tanılı çocuk hastaya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğimizde anestezi altında ve Ultrasonografi rehberliğinde Botulinumtoxin enjeksiyonu yapıldı.

Kliniğe başvuran ve spastisitesi (belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olması durumu) bulunan SerebralPalsi tanılı 10 yaşındaki B.Ş, Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonUzmanı Dr. Emine Yıldırım Uslu tarafından değerlendirildi. Yapılan detaylı tetkiklerin ardından bu uygulamadan fayda görebileceği düşünüldü. Ailesi ile görüşerek Botulinumtoxin enjeksiyonu yapılmasına karar verildi.

Uygulamayı gerçekleştiren Uzm. Dr. Emine Yıldırım Uslu, “Spastisite; inme, spinalkord yaralanması, multiple skleroz gibi nörolojik hastalıklarda ortaya çıkan, kaslarda tonus değişikliği ile karakterize, fonksiyonelliği etkileyen bir tip hareket bozukluğudur. Tedavisi multidisipliner olarak uygulanan medikal ve cerrahi yöntemlerden oluşmakta olup,Botulinumtoxin enjeksiyonu algoritmanın önemli bir bileşenidir. Özellikle çocuk hastalarda erken yaşta ve tekrarlayan aralıklarla uygulanmasının kas kontraktürleri ve kemik deformiteleri oluşumunu engellediği, ortopedik cerrahi girişim gereksinimini geciktirdiği bilinmektedir. Bu tedavi için doğru hasta ve doğru kas seçimi önemli olmakla birlikte doğru noktaya uygulanması için Ultrasonografi rehberliğinde yapılması önemlidir. Çocuk hastalarda işlem sırasında hasta uyumunu yakalamak zor olduğu için sedasyon ile yapılması işlem başarısını artıran bir faktördür. Hastanemizde anestezi kliniğinin desteğiyle çocuk hastalara sedasyon ile işlem yapabilmekteyiz. SerebralPalsi tanılı kızımıza da hastanemizde ilk kez Botulinumtoxin enjeksiyonu uyguladık. Bu uygulama, bölgemizde sınırlı merkezde yapılan bir uygulama olup pediatrik rehabilitasyonda başarı için atılan önemli bir adım olmuştur. Bunun için değerli hastane yönetimimize ve anestezi ekibine teşekkürlerimi sunarım.” dedi.