8 Ağustos 2026 Cumartesi

Esnafa Grifon gibi Destek! 6 Ayda 74,8 Milyar TL Finansman Hedefte

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yeni Parti Mersin Milletvekili Talat Dinçer’in küçük işletmeler ve esnaflardan talep edilen yüksek telif ücretleriyle ilgili yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bakan Bolat, esnaf ve sanatkarların finansmana ulaşmasını sağlamak üzere önemli bir seçenek olarak Ticaret Bakanlığına bağlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla sunulan Hazine destekli kredilerin öne çıktığını ifade etti. Bolat, şu bilgileri paylaştı:

"2026 yılının ilk altı ayında, esnaf ve sanatkarlarımıza ülke genelinde toplamda 98 bin 678 kredi kullanım işlemi gerçekleştirildi ve bu kapsamda 74,8 milyar liralık uygun geri ödeme şartlarına sahip finansman sağlandı. Türkiye genelinde, 2002’den 30 Haziran 2026’ya kadar esnaf ve sanatkarlara verilen Hazine destekli kredilerin toplam miktarı, 4 milyon 697 bin 89 kullandırım sayesinde 814,6 milyar lira olarak kaydedilmiştir. Bu finansman imkanları ile esnaf ve sanatkarlarımız, her zaman kesintisiz desteklenmeye devam etmektedir."

DönemKullanım SayısıFinansman Tutarı
2026'nın ilk 6 ayı98.67874,8 milyar TL (veya üzeri)
2002 - 30 Haziran 20264.697.097814,6 milyar TL

Bakan Bolat, soru önergesine ilişkin "telif hakkı" meselesinin Kültür ve Turizm Bakanlığının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile ilgili mevzuatla alakalı olduğunu belirtti. Kendisi, “Sürdürdüğümüz rutin işlerin yanı sıra, esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı sorunlara diğer kurumlarla işbirliği içinde çözüm bulmak amacıyla çalışmalara kesintisiz bir şekilde devam etmekteyiz. Sektörlerimizdeki gelişmeleri meslek kuruluşlarımızla koordineli olarak yakından izlemekteyiz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.