HABER: VEDAT YETİK

Elazığ, tarihi süreç içerisinde bir çok beklenmedik doğa olayı ile karşılaştı, bunların faturasını da ağır ödedi. 

Bulunduğu konum itibariyle büyük ölçekli ve şiddetli depremlerle anılan Elazığ, daha farklı bir doğa felaketi yaşadı ki dönemin insanları bu olayın etkisini uzun süre üzerinden atlatamadı. Bu olay zaman içerisinde unutulsa da kayıtlardaki yerini aldı. 

HER ŞEY BUZ TUTTU!
Elazığ’da günümüz şartlarında eski kış mevsimi yaşanmıyor. Büyüklerimizin anlattıkları kar ve kış hikayeleri herkesi büyülemiştir. 40 yaş ve üzeri jenerasyon bu hikayelerin gerçekliğini yaşamıştır ve görmüştür. 
Her kış mevsiminin etkileyici bir hikayesi olsa da 1951 Aralık ayı ve 1972 Ocak ayında yaşanan kar yağışı ve ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlar tarihe not olarak düşmüştür. 
Bahsi geçen tarihlerde Elazığ’da yoğun bir kar yağışı yaşanmıştır. Bir metreye yaklaşan ve günlerce etkisini sürdüren kar nedeniyle şehir tamamen beyaz örtüyle kaplanmış, insanlar evlerine hapsolmuştur. Kenti esir alan kar yağışı hayatı durma noktasına getirmiştir. 

HAVA -22,6 DERECE 
Kar yağışı sonrasında dondurucu soğuk hava Elazığ’ı sarmıştır. İlikleri donduracak boyuta ulaşan soğuk nedeniyle dağ, taş buz tutmuştur. 
30 Aralık 1952 tarihinde yaşanan bu kış soğuğu -22,6 derece olarak kayıtlara geçmiştir. Bu hadisenin benzeri, aynı soğuk derecesi ile 20 Ocak 1972 tarihinde de yaşanmıştır. 
Dönemin insanlarına şok etkisi yaşatan kış soğukları hem hastalıkları beraberinde getirmiş hem de sosyal hayatı günlerce olumsuz etkilemiştir. Günümüz kış mevsiminde - 3 dereceye tahammül edemediğimizi düşünürsek, o tarihte yaşayan insanların -22,6 derece soğukta nasıl zorluk yaşadıklarını hayal bile edemeyiz. Haberde bahsi geçen hava birimleri ve tarihleri Meteoloji Genel Müdürlüğünden alınmıştır. 

(Bu haber telif hakkına tabir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.)