2022 yılının Haziran ayında, enflasyonla mücadele amacıyla TBMM'de onaylanan bir geçici yasa ile konut kiralarına maksimum %25 artış sınırlaması getirildi. Temmuz 2023'te sona ermesi planlanan bu uygulama, o tarihte geldiğinde bir yıl daha uzatıldı.

Bu durum, milyonlarca ev sahibi ve kiracının, Temmuz ayında uygulanacak kira artış oranlarını merak etmesine neden oldu.

Eğer bu uygulamaya devam edilmezse veya yeni bir limit belirlenmezse, kira artışları yine 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak.

Habertürk muhabiri Ahmet Hamdi Girgin'in raporuna göre, en son açıklanan mart ayı enflasyon verileri 12 aylık bazda yüzde 55,91 olarak kaydedildi. Bu oran, konut sahiplerine yüzde 25'lik sınırlama olmadan Mart ayında kiraları en fazla yüzde 55,91 oranında artırma imkanı tanıyacaktı.

Bu bağlamda, Temmuz ayındaki 12 aylık enflasyon ortalamasının ne olacağı büyük bir merak konusu haline geldi.

Son Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyonun yüzde 44 seviyesine düşmesi bekleniyor. Bu tahminin gerçekleşebilmesi için, yılın kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerekiyor.

Yapılan son dakika hesabına göre, bu koşullar alltında 12 aylık ortalamaların (aylık tavan kira zam oranı) gelecek aylarda şu şekilde olması öngörülüyor: 

AYTAHMİNİ 12 AYLIK ENFLASYON ORTALAMASI
Haziran64.6
Temmuz70.9
Ağustos64.1
Eylül62.4
Ekim60.6
Kasım58.8
Aralık56.9

Verilere bakıldığında kontratını Temmuz ayında yenileyecek olan konut sahiplerinin tavan zam oranı yüzde 64,6 seviyesinde olurken, Ağustos'taki yenilemelerde bu rakam yüzde 70.9'a yükselecek. 

Sonraki aylarda ise oran gerileyecek. Oranın gerilemesine ise baz etkisi sebep oluyor. 

TCMB tarafından Şubatta yayımlanan Enflasyon Raporu'nda konut fiyatları ve kiraların düşürülmesine ilişkin öneriler yer almıştı. Önerilerin yanı sıra kirada uygulanan düzenlemelere ilişkin yorumlara da yer verildi. 

Bu kapsamda, söz konusu metinde 'Halihazırdaki çalışmalar, kiraların düzenlenmesine ilişkin uygulamaların uzun vadede konut inşasını, konutların bakımını ve gayrimenkul yatırımlarını negatif etkilediğini göstermektedir' ifadelerine yer verildi. 

Bu açıklamaların ardından, kira düzenlemesinin devam etmeyeceği yönünde sinyallerin verildiği gündeme geldi.