Hükümet, yılın ilk ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına yüzde 49.25 oranında bir artış yaparak en düşük emekli maaşını 10 bin lira olarak güncelledi.

31 Mart'tan önce emekliler tarafından yapılan protestolar meydanlara taşınmışken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, seyyanen zam konusuna bir son vererek Hazine'nin emeklilere ödeme yapacak durumda olmadığını açıklamıştı.

Yasa gereği memurlar ve emeklilere Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı ödemesi konusunda tartışmalar şimdiden başladı. Ekonomi yönetiminin her açıklamasında 16 milyon emekliyi bir 'yük' olarak tanımlaması ve ek zammı asıl maaşa sınırlama çabası olduğu öne sürülüyor.

TEMMUZ ZAMMI BU EMEKLİLERE YAPILMAYACAK

Kulis bilgilerine göre, yasal düzenlemelerle çoğu emekli aylık 10 bin lira taban maaş alsa da, bazılarının maaşları 7 bin liraya kadar düşebiliyor.

Temmuz ayında öngörülen ek zammın sadece kök maaşlara uygulanması, milyonlarca emeklinin elde ettiği gelirde herhangi bir artış olmaması anlamına gelebilir. Geçen yıl, AKP hükümeti yüzde 25'lik bir zammı sadece kök maaşlara uygulayarak, en düşük emekli maaşında bir artış sağlamamıştı.

Diğer bir ifadeyle, ekonomi yönetimi geçen yılki uygulamayı tekrarlar ise, şu anki koşullarda taban aylığı 10 bin liranın altında olan emekliler, bu zamdan etkili bir şekilde yararlanamayacak.

Halktv