Yeni dönemde zorunlu trafik sigortasıyla ilgili önemli değişiklikler devreye giriyor. Bu tarihten itibaren trafik sigortası hesaplama yöntemlerinde yapılan düzenlemeler ve sürücülerin ödeyeceği miktarlarda artışlar dikkat çekiyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin yayımladığı son verilere göre, otomobiller için belirlenen en düşük trafik sigortası primi 4 bin 28 lira oldu. İşte, Mayıs ayına özgü hesaplama detayları.

Araç sahipleri için kritik olan trafik sigortasında sık sık güncellemeler yapılıyor. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı'nın ifadelerine göre, "Mayıs ayında trafik sigortası primlerinde beklenen ciddi artış gerçekleşti" ve otomobiller için en düşük trafik sigortası primi 4 bin 28 lira olarak güncellendi.

Trafik sigortasında tavan fiyatlar her ay yüzde 2 artarken, 2024'ün ilk dört ayında bu artış oranı aylık yüzde 5 olarak güncellendi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK), bu artışları iki katına kadar çıkarma yetkisine sahip bulunuyor.

2024 yılının başında Ocak ve Şubat aylarında sigorta fiyatları yüzde 10 oranında artış gösterdi. Mart ve Nisan ayları ise yüzde 5'lik bir artışla sınırlı kaldı. Mayıs ayından itibaren ise trafik sigortası fiyatları, hasar maliyeti endeksine bağlı olarak belirlenecek yeni bir döneme girecek.

İstanbul'da, 1 Aralık 2023 tarihinde otomobiller için belirlenen en düşük trafik sigortası tavanı 3 bin 369 lira iken, 13 Nisan 2024 itibarıyla bu değer 4 bin 945 liraya ulaştı. Ayrıca, kazalara karışan ve yüksek riskli olarak değerlendirilen sürücüler için belirlenen en yüksek sigorta tutarı 20 bin 215 liradan 26 bin 967 liraya çıktı.