ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Başkanı Donald Trump tarafından 20 Ağustos'ta açıklanan İran'a yönelik "Ekonomik Tecrit Operasyonu" hakkında bilgi verdi.
Bessent, sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımla "AB, İran’a karşı ‘Ekonomik Tecrit Operasyonu’na resmen katılmıştır. AB’nin bu konudaki kararlı duruşunu ve hızlı hareket etmesini takdirle karşılıyoruz." dedi.
Yaptırımların İran'ın nükleer çalışmalarını, askeri programlarını ve bölgedeki vekil güçleri küresel mali sistem üzerinden desteklemesini engellemeyi hedeflediğini vurgulayan Bessent, "Dünya, İran yönetimine net bir mesaj veriyor: İran'ın son mali destek kaynağını da ortadan kaldırana dek durmayacağız." şeklinde konuştu.
Trump, İran’a karşı ekonomik yaptırım kampanyasını duyurmuştu
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ağustos'ta yaptığı basın toplantısında, İran'a karşı gerçekleştirilen en ağır ekonomik yaptırım kampanyasını başlattıklarını belirterek, "İran’ı izole etmek ve oluşturdukları tehditleri ortadan kaldırabilmek için tüm müttefiklerimizin ABD'nin yanında durmasını bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Trump, "Aynı zamanda, finansal kuruluşların, işletmelerin, havalimanlarının veya resmi kurumların İran'a herhangi bir biçimde destek olmasına izin veren ülkelerin de ciddi ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını duyuruyorum." şeklinde eklemişti.
ABD, İran'a destek veren ülkelere uyarılarda bulundu
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise İran'a yönelik yeni yaptırımların, Tahran yönetimini destekleyen tüm ekonomik kaynaklarını hedef alacağını ifade etti. Bessent, İran adına kara para aklama faaliyetlerini kolaylaştıran tüm finans kuruluşlarının ABD doları sisteminden çıkarılacağını belirtti. "Belirlenen faaliyetlerin durdurulması için her ülkeye kesin bir süre verildi. Gereken adımlar atılmazsa, Hazine Bakanlığı’nın yetkileri çerçevesinde tek taraflı önlemler alacağız. ABD'nin yanında olan ülkeler, ortaklığımızın sağladığı avantajlardan faydalanacaklar. İran rejimine destek verenlere ise giderek zorlaşan bu rejimin yaşadığı izolasyonu paylaşmaya razı olmaları gerektiğini bildirmek isterim." dedi.