Restoranlarda Nakit Dönemi Sona Erdi! Yeni Hesaplayıcıyı Keşfedin!

Kafe ve restoranlarda kuver ve servis ücretleri tarih oldu. Tüketicilerin geri bildirimleri üzerine Ticaret Bakanlığı'nın müdahalesi, bu ücretlerin sona ermesini sağladı. Restoranlar, gönüllü bahşiş sistemine geçti; bu sayede müşteriler, bahşiş oranını kendileri belirleyip POS cihazından ödeyebiliyor.

Restoranlarda Nakit Dönemi Sona Erdi! Yeni Hesaplayıcıyı Keşfedin!
7 Şubat 2026 Cumartesi/11:01

Ticaret Bakanlığı, 30 Ocak Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle kuver ve servis ücreti uygulamasını kaldırdı. Bu değişiklik, restoranların grup halinde yeni bir uygulama başlatmasına olanak sağladı. Artık yurt dışında yaygın olan “gönüllü bahşiş” sistemi devreye girmiş durumda.

Restoranlarda yeni dönem başladı! Hesapta yazıyor: Nakit devri bitti 1

HESAPTA KENDİNİZ BELİRLEYİN

Yeni uygulamayı hayata geçiren işletmeler, masaya gelen hesabın üzerine ‘Zorunlu kuver yok, servis ücreti yok’ ifadesini yazıyor. Ancak hesapta genelde yüzde 8, 10 ve 15 oranları belirirken, bu oranlar bahşiş bırakmayı düşündüğünüz yüzdesel değerler olarak karşınıza çıkıyor.
Restoranlarda yeni dönem başladı! Hesapta yazıyor: Nakit devri bitti 2

Sabah’ın verdiği bilgiye göre, bahşişler artık doğrudan POS cihazları üzerinden alınarak, kayıt dışı işlemler sona eriyor. Bu yenilik ile bu tutarlar vergiye tabi hale geliyor. İşletmeler için yasal güvenlik sağlanırken, çalışanlar için de bu tutar yasal bahşiş olarak kaydedilmiş oluyor.

Müşteriler, bu yeniliği genellikle destekleme eğiliminde. Ancak genel değerlendirme yapıldığında, gönüllü kuver olarak adlandırılan bu yeni bahşiş uygulaması, eski zorunlu kuver sistemine nazaran daha fazla ilgi görüyor.

Restoranlarda yeni dönem başladı! Hesapta yazıyor: Nakit devri bitti 3

TÜKETİCİ TERCİHİNE BIRAKILDI

Eski kurallara göre restoranlar, fiyat listesinde belirtmeleri koşuluyla servis ücreti alabiliyordu. İşletmeler bu durumu avantaja çevirerek, fişin toplamına masa, kuver ve servis ücretleri gibi adlarla yüzde 30’a varan ilaveler yapıyordu. Yeni düzenleme ile birlikte, tüketiciler yalnızca sipariş ettikleri ve tüketmekte oldukları yiyecek ve içeceklerin bedelinden sorumlu olacaklar. Tüketici talep etmedikçe masaya getirilen ‘aperatif’ olarak sunulan kuver ürünleri için de herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Bakanlık, tüketicilerin yalnızca isteğe bağlı "bahşiş" verip veremeyeceklerini, bunun zorunlu hale getirilmeyeceğini açıkça belirtti.

Restoranlarda yeni dönem başladı! Hesapta yazıyor: Nakit devri bitti 4

1.5 MİLYON LİRAYA KADAR HAFİF CEZA

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle artık lokanta, kafe, restoran ve pastane gibi işletmeler, kuver ücreti, masa ücreti veya benzer adlar altında ek bir ücret talep edemeyecekler. Hesaba keyfi olarak “servis bedeli” ekleyen işletmelere 1 milyon 439 bin liraya kadar cezai yaptırımlar uygulanabilecek.

%0 Faizle 75.000 TL'ye Kadar Kredi Fırsatı!

%0 Faizle 75.000 TL'ye Kadar Kredi Fırsatı!