AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş TMO’nun alım kampanyası hakkında açıklamalarda bulunarak yapılan işlemleri aktardı. Milletvekili Keleş açıklamasında Elazığ’daki 4 noktada yaklaşık olarak 120.000 ton civarında hububat alımı gerçekleştiğini belirtti.

AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere 2023 yılı ülkemiz genelinde hububat rekoltesinin yüksek olması ve diğer piyasa aktörlerinin üreticimizin ürettiği ürünü değerinin çok altında almaya çalışması nedeniyle TMO olarak ülke genelinde yoğun bir alım kampanyası gerçekleşmiştir. İlimizde üreticilerimiz mağduriyet yaşamaması için 4 noktada hububat alım işlemleri yapılmış ve yaklaşık olarak 120.000 ton civarında hububat alımı gerçekleşmiştir. Elazığ ve Tunceli illerini kapsayan bu alım kampanyası döneminde öncelikle Lisanslı depolar ve kiralık çelik silolara ürün alımı yapılmıştır. Üreticilerimizin ürünlerinin elinde kalmaması ve ucuz fiyata piyasaya satılmaması için TMO Adıyaman Başmüdürlüğü ile görüşmeler yapılarak Cip Köyü yakınlarında yeni bir alım noktası oluşturulmuştur. Cip Köyü Alım Noktasında Hububat alım işlemleri 10 Temmuz 2023 tarihinde başlayıp 30 Eylül 2023 tarihinde alım işlemleri tamamlanmıştır.”

Hububat alımı sonrası yapılan işlemleri de detaylandıran Milletvekili Erol Keleş: “Hububatın boşaltılması ve üzerine polietilen örtü serilerek topraklanması işi müteahhit eliyle yapılmaktadır. Bu işlemlerde öncelik çiftçilerimizin sıra beklememesi ve mağduriyetler yaşamaması için boşaltma işleri ile başlamaktadır. Günlük alım işlemlerinin tamamlanmasına müteakip polietilen örtü çekilerek karalama topraklama işlemleri sırasıyla yapılmaktadır. Daha sonra tam topraklama işlemleri yapılmaktadır. Yağmur ve kar sularının hububata zarar vermemesi için drenaj kanalları açılarak su tahliyesi sağlanmaktadır. Ayrıca hububat depolanan sahanın etrafı tel örgü ile kapatılarak aydınlatma işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler alım sonrası yapıldığı için alım işlemleri henüz yeni tamamlandığından çalışmalar başlatılmıştır. Açık yığın sahasındaki eksikler giderilerek hububat sahası muhafaza için uygun hale getirecektir. Hububat alımları sonrasında kamyon, traktör, insan ve hayvanların alım sahası içerisinde alımlar esnasında hububat depolama alanlarına verdiği zararlar yapılan kontrollerde tespit edilir. Tespitler sonrasında hububatın zarar görebileceği noktalarda yırtılan polietilenler tamir edilir veya yenisi ile değiştirilir. Yukarıda belirtilen şartlar müteahhit tarafından tamamlandıktan sonra TMO yetkilileri tarafından kabul işlemleri yapılır. Kabul işlemleri yapılana kadar bütün sorumluluk müteahhide aittir. Oluşabilecek bütün zarar müteahhitten tahsil edilir.” İfadelerini kullandı.