Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı, Türkiye’de tespit edilen kuş gribi vakalarına dair, "Kuş gribi meselesi tüm dünyayı etkiliyor; fakat bizde bu konuda deneyimli ve disiplinli bir sektör bulunuyor. Hastalığın yayılmaması için hızlı bir şekilde hareket ediyoruz. Bu tür durumlardan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne bildirimde bulunmak zorundayız ve bunu gerçekleştiriyoruz. Konya, Eskişehir ve Afyon'daki vakalar hakkında bilgi verdik; bunlar zaten biliniyor. Ancak korkulacak bir durum yok. Karantinaya aldığımız yerlerde hijyen işlemlerini hızla gerçekleştiriyor ve üretime dönme sürecini başlatıyoruz. Vatandaşlarımız alışveriş yaparken endişelenmeleri gereken bir durum yok. Emin olun; sevdiklerimizin, dostlarımızın yemesini istemediğimiz bir malzemenin Türkiye genelinde yayılmasına asla izin vermeyiz. Bu, bizim sorumluluğumuz" şeklinde konuştu.

'ANAÇ HAYVANLAR GETİRMEYE BAŞLADIK'

Bakan Yumaklı, et ithalatı konusuna da değinerek, "Üretimi artırmayı hedefleyen bir planımız var ve bunu uygulama aşamasındayız. Bu bağlamda anaç hayvan sayısını artırmayı ve onları üretime kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu konuda çeşitli modeller geliştirdik. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Et ve Süt Kurumu (ESK) iş birliği ile anaç hayvanları ülkemize getirmeye başladık. Hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek ve kaliteli verimli üretimi artırmak da bu modelin bir parçası. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat da anaç hayvanların hızla ülkemize getirilmesine yönelikti. Biz de bu yönde adımlarımızı atıyoruz" ifadelerini kullandı.


'SÖYLENTİ ORTAYA ATIP, FİYAT ARTIRMAYA ALIŞMIŞLAR'

Bakan Yumaklı, et fiyatlarına ilişkin de şu şekilde konuştu:

"'Yıl sonu fiyatların şu kadar yükseleceği' konusundaki spekülasyonlar yapılıyordu. Bunlar, bir söylenti yayarak fiyatları artırmaya alışmışlar. Bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekiyor. Ancak Ticaret Bakanlığımız ile birlikte gereğini yerine getiriyoruz. Buradaki amacımız, ne tüketici yüksek fiyatlarla ürün almak zorunda kalsın ne de üretici zarar etsin. Piyasayı yakından izliyoruz. TİGEM ile ESK iş birliği dahilinde TİGEM’deki büyükbaş hayvan varlığını 2025 yılında 70 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, suni fiyat artışları olduğunda müdahalede bulunmaktan da çekinmeyeceğiz. Kimse, maliyetlerin üzerine makul bir kâr elde edilmesine şikayet etmiyor. Öyle bir coğrafi avantajımız var ki kendi ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra çevremizdeki ihtiyaç sahiplerine de et ihraç etme potansiyelimiz mevcut."

Bakan Yumaklı, sokak köpeklerine yönelik çıkarılması planlanan yönetmelikle ilgili de "Yönetmeliğin bir süreci mevcut. Şu an yayınlanma aşamasında. Yeni yılın gelmesini beklemiyorum" açıklamasında bulundu.