Uçakların sisli, yağışlı ve rüzgarlı havalarda güvenli iniş kalkış yapmalarını sağlayan, pilotlara açısal teknik bilgiler veren ILS cihazının Elazığ havalimanına da kurulması talebi gündeme getirildi. 

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Arif Çakmak,  Ayrıntı programında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan’ı konuk etti.

Elazığ’ın sorunlarının ve çözüm önerilerinin koşulduğu programda Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Arif Çakmak, bugüne kadar bilinmeyen ve hiç gündeme getirilmeyen bir talebi ekranlara taşıdı. 

Çakmak, bazı havalimanlarında olan ILS cihazının havayolu taşımacılığında hem yakıt hem de zaman tasarrufu sağlayan bir cihaz olduğunu belirterek, bu cihazın Elazığ havalimanında olmadığını söyledi. ILS cihazının Elazığ havalimanında neden olmadığını sorgulayan Çakmak, ETSO Başkanı İdris Alan’dan konu hakkında girişimlerde bulunmasını istedi. 

Çakmak konuşmasında, “Biz İstanbul Antkaraya gidiyoruz, siz gidiyorsunu, siyasiler gidip geliyor. Herkes gidiyor. Uçak, Karaçor’a kadar gidiyor, Keban baraj gölü ezirende 15-20 dakika dolanıyor. Niye dolanıyor? ILS diye bir cihaz var. B ucihaz takılırsa uçak, 15-20 dakika dolanmayacak. Hem yakıt tasarrufu, hem zamandan tasarruf sağlayacak. Bu cihazı biri takip edecek ki, bu cihaz takılsın. Bunun sahibi kimse onu merak ediyorum. Bu cihazın sahibi var mı yok mu? Ne yapacağız başkanım. Bu işin sahibi kim?” ifadelerini kullandı. 

ALAN: “KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, konunun takipçisi olacağını belirterek, “Ben öncelikle böyle bir konuyu gündeme getirdiğin için teşekkür ediyorum. İlk defa ben sizden duydum bunu. Böyle bir cihaz varsa, başımızla gözümüz üzerine. Ben notumu oldum? Bu işin sahibi benim. Bana söylediniz. Ben de başımla gözüm ezirene diyorum. Ben bu konunun takipçisi olacağım. Bu cihazla ilgili elimden gelen her şeyi yapacağım. Başka şehirler bu cihazdan faydanalınıyorsa Elazığ da faydalansın. Ben bu konuda elimden geleni yapacağım. “ diye konuştu. 

TÜRKİYE’DE KAÇ HAVALİMANINDA ILS CİHAZI VAR?
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafından genellikle Norveç’ten ithal edilen ILS cihazı, Türkiye’de 24’ü sivil, 9’u askeri toplam 33 havalimanında bulunuyor.

ILS NASIL YOL GÖSTERİYOR?
ILS (Instrument Landing System), “bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında uçağın piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlayan sistem” olarak tanımlanıyor.
Pilotlar için inişlerde büyük kolaylık sağladığı belirtilen sistemin 3 ana tesisi bulunuyor. Söz konusu 3 tesisin işleyişi ise şöyle anlatılıyor:

Localizer: Bir piste ILS yaklaşması yapan uçakların, pistin merkez hattı doğrultusunda yaklaşmalarını sağlar. Pist sonundan itibaren 1000 feet (300 metre) mesafededir. Localizer vericileri 25 nm’ye kadar sinyal yayınlar. Yani uçak pist uzantısından 25 nm’den itibaren sinyali almaya başlar.

Glide Path: Pilotlara açısal bilgi verir. İniş yapacak uçaklara piste en uygun süzülme açısı (yaklaşık 3 derece) içinde alçalmalarını sağlar.

Markerler: ILS de kullanılan markerler, alçalma yapan uçakların pilotlarına pist başına ne kadar mesafede olduklarını bildirir. Dış, orta ve iç olmak üzere 3 marker vardır. Dış Marker, pist başına yaklaşık 4nm (7240) metre mesafededir. Orta Marker, pist başına 3500 feet (1050 metre) mesafededir. İç Marker de pist başından 50 feet (15 metre) uzaklığa yerleştirilir.