HABER: VEDAT YETİK

4 Bin yıllık geçmişe sahip olan Elazığ'ın Harput mahallesinde yeni bir keşif yapıldı.

Elazığ merkeze 15 km mesafede bulunan ve eski Harput olarak adlandırılan bölgede Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen ve ölülerin yakılarak küllerinin gömüldüğü mezarlık bulundu.

Yüksek bir tepede yer alan ve taş merdivenler çıkarılarak ulaşılan mezarlıkta kurgan mezarların bulunduğu, mezar çevresinde çanak, çömlek, küp gibi malzemelerin içerisinde yakılmış ölü külü çıktığı iddia edildi. Mezarlığa yakın bir alanda ise yeraltı şehri olduğu gündeme getirildi.

"TAŞ MERDİVENLE ÇIKILIYOR"
Bölgede incelemelerde bulunan Arkeolog Ömer Edan, mezarlığın Milattan önce 2 binli yıllarda, Urartular dönemine ait olabileceğini belirterek, "Burada farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış kale kalıntısı ve yer altı şehri olabileceğini düşünüyoruz. Burası ne yazık ki kaçak kazılar sonucu tahrip edilmiş. Burayla ilgili koruma çalışmalarının ve restorasyonun çalışmalarının biran önce yapılmasını istiyoruz. Bölge olarak bir çok döneme ev sahipliği yapmış bir bölge . Elazığ'ın geçmişine bakarsak milattan önce 2 binli yıllara uzandığını tahmin ediyoruz. Üst tarafta var olan surları ve içerisinde bulunan kurgan mezarları görme şansımız var. Buranın Urartular'a ait olabileceğini varsayabiliriz. Burada bir mezarlık alanı var. Bu mezarlık alanına bir merdiven sayesinde çıkılıyor. Buranın koruma altına alınmasını istiyoruz. Restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra bu bölge de ikinci Harput olarak turizme açılabilir.  Ölü gömme teknikleri olarak bölgede ölü yakma ve küllerini gömme şeklini görüyoruz. Burada çanak, çömlek içerisine yada küp içerisine ölü külü gömerek defin işlemi yapıyorlar. Gerekli inceleme ve araştırmalar yapılarak bu bölge turizme açılmalı" diye konuştu.

"AV ESNASINDA FARKETTİK"
Yöre sakinlerinden Oktay Eran ise yaptığı açıklamada, "Bir, iki yıl önce av esnasında burada kazı yapıldığını farkettik. Burayı bilenler mezar yolu olduğunu söylüyorlar. Burada devasa  mezarlar var. Dağın tepesine mağaraya kadar devam ediyor. Dağın üstüne çıktığımızda orada etrafı surlarla çevrili bir harabe yapı gördük. 30 bin m2 alan büyüklüğünde. Buraya eski Harput deniliyor. Burada böyle muazzam bir yapı var. Ne olduğu bilinmiyor. Etrafı surlarla çevrili mağaralar var. İnşallah Elazığ turizmine kazandırılır buralar." dedi.