Dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) tarafından “Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2024” yayınlandı.

“THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2024”, araştırması kapsamında 108 ülkeden bin 904 üniversite; öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri ve uluslararası görünüş olmak üzere 5 alanda yer alan 18 göstergeye göre değerlendirildi. Bu kapsamda Fırat Üniversitesi yapılan değerlendirmeler sonucu dünya genelinde 1001-1200 bandında yer aldı.

Listede Türkiye’den 75 üniversite yer alırken, bu sayı ile dünyada 7. en iyi temsil edilen ülke unvanını kazandı. Fırat Üniversitesi Türkiye genelinde ilk 12-18 üniversite aralığında yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Fırat Üniversitesi listede yer alan devlet üniversiteleri arasında ise 6-11 aralığında yer aldı.

Öte yandan Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) tarafından belirlenen “Dünya Üniversite Sıralaması: Avrupa 2024” listesi de yayımlandı.

QS’in, “Akademik saygınlık, çalışan saygınlığı, makale başına düşen atıf ve öğretim üyesi başına düşen makale sayıları, uluslararası araştırma iletişim ağı, istihdam edilebilirlik, öğretim üyesi-öğrenci oranı, uluslararası öğrenci çeşitliliği, uluslararası öğretim üyesi oranı, gelen değişim öğrencisi oranı, giden değişim öğrencisi oranı, sürdürülebilirlik puanı” kriterlerini esas alarak ve “küresel tanınma, araştırma becerisi, öğretim kaynakları, uluslararasılaşma ve istihdam” gibi alanlarda yaptığı değerlendirmede 72 üniversite ile Türkiye, en fazla üniversite ile temsil edilen ikinci ülke oldu.

Fırat Üniversitesi “Dünya Üniversite Sıralaması: Avrupa 2024″te 521-530 bandında, Avrupa-Batı Asya 2024 sıralamasında 38’inci sırada yer aldı. Ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında ise 18. oldu.

Elde edilen başarılarla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, dünyada kabul gören derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan sıralamalarda Fırat Üniversitesi’nin yer almasının büyük mutluluk verici olduğunu söyleyerek, uluslararasılaşmanın üniversitelerin tüm dünyada tanınırlığının artmasına büyük katkı sağladığını ifade etti.

Hedeflerinin bütün derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan sıralamalarda dünyada ilk bin üniversite arasında yer almak olduğunu belirten Prof. Dr. Göktaş bu başarıda emeği geçen herkesi kutladı.