Espressolab'ın kurucusu Esat Kocadağ, 2025 yılında şirketin 19,9 milyon dolar "Faiz, Vergi, Amortisman ve İtfa Öncesi Kâr" (EBITDA) elde ettiğini ve 2026 yılını ise 25-26 milyon dolar seviyelerinde tamamlamayı planladıklarını belirtti.
Kocadağ, 2024 yılı itibarıyla elde ettikleri EBITDA’nın 29 milyon dolar olduğunu ifade etti.
Halka arz için gereken ciro kriterlerini karşıladıklarını, fakat asgari aktif büyüklüğü kriterini yerine getiremediklerini dile getiren Kocadağ, bu noktada halka arz şartlarını eleştirdi.
Şirketlerinin 2025 yılında uzun süre boykot altında kalmasına rağmen 19,9 milyon dolar EBITDA elde ettiklerini kaydeden Kocadağ, 2026 yılında ise bu rakamı 25-26 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Espressolab'ın 24 farklı ülkede aktif olduğunu vurgulayan Kocadağ, şirketin büyüme yolculuğuna devam ettiğini, kârlı bir yapı sergilediklerini ve borç seviyelerinin düşük olduğunu ifade etti.
Halka arz şartlarına dikkat çekti
Kocadağ, halka arz için aranan ciro kriterlerini karşıladıklarını, fakat aktif büyüklüğü şartının karşılanmasında zorluk yaşadıklarını belirtti. Şirketin düşük borçluluğu nedeniyle bilanço aktiflerinin sınırlı kalmasının bu durumun başlıca sebeplerinden biri olduğunu savundu.
Kocadağ, "Mevcut halka arz standartları; kazançlı, düşük borçlu, hızlı büyüyen ve gelirinin önemli bir kısmını yurt dışından elde eden yeni nesil Türk şirketlerine uygun mu?" sorusunu gündeme getirdi.
Sermaye piyasalarının yeni nesil şirketlere uyum sağlaması gerekiyor
Sermaye piyasalarının yeni nesil şirketlerin yapısına uyum sağlaması gerektiğini dile getiren Kocadağ, daha fazla Türk markasının küresel pazarlara açılabilmesi için halka arz şartlarının yeniden değerlendirilebileceğini ifade etti.
Kocadağ'ın paylaştığı verilere göre, Espressolab'ın 2025 yılı sonundaki aktif büyüklüğü 3 milyar 319 milyon lira civarında. Şirket, halka arz için gereken 3,6 milyar lira seviyesindeki aktif büyüklüğü kriterinin yaklaşık 281 milyon lira altında kalıyor.
Borsa şirketleri 2026 yılının ilk altı aylık mali sonuçlarını açıklamaya başladı. Birçok şirketin zarar ettiğini gözlemliyoruz.
Espressolab’ın boykot öncesindeki 2024 EBITDA’sı 29 milyon dolardı.
2025 yılında boykot edilmemize rağmen 19,9 milyon dolar EBITDA sağlamayı başardık. Bu yılı da…