2025 yılına geri sayım sürerken, 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak yeni asgari ücret belirleme süreci de başlamış durumda. Asgari ücret artışı, yalnızca çalışanların maaşlarında değil, aynı zamanda emeklilik borçlanmalarında da doğrudan etki yaratacak. Bu durum, asgari ücrete bağlı olarak hesaplanan doğum ve askerlik borçlanmalarının, milyonlarca vatandaşın emeklilik planlarını yeniden gözden geçirmesine yol açmasına neden oluyor. Ancak yeni yıla kadar borçlanma işlemini gerçekleştirmeyenler için maliyetler, geçmişe oranla çok daha yüksek hale gelecek.
DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASINDA 2025 TALEPLERİ
Günümüzde bir günlük askerlik ve doğum borçlanması için ödenen prim miktarı 213,36 TL iken, yurt dışı borçlanması için bu rakam 300,4 TL seviyesindedir. Ancak asgari ücrete yapılması muhtemel yüzde 30’luk bir artış olması durumunda, 2025 yılı itibarıyla bir günlük askerlik ve doğum borçlanması, 277,37 TL, yurt dışı borçlanması ise 390,50 TL'ye yükselebilecek.
ASKERLİK BORÇLANMASINDA 34 BİN TL'DEN FAZLA ARTIRIM
Bu durumda, 18 ay (540 gün) askerlik borçlanması yapan vatandaşların ödemesi gereken tutar, 115.214 TL'den 149.779 TL'ye yükselecek. Böylece maliyetler, 34.565 TL daha artmış olacak.
3 ÇOCUK İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI MALİYETİ DAHA UCUZ
Kadın sigortalılar, her bir çocuk için 2 yıla kadar olmak üzere toplamda 3 çocuk için 6 yıla kadar borçlanma imkanına sahip. Bu çerçevede, 1 çocuk için mevcut olan borçlanma tutarı 153.619 TL'den 199.705 TL’ye yükselebilirken, 3 çocuk için bu tutar 460.857 TL’den 599.116 TL’ye çıkacaktır.
Yurt dışı borçlanmasının toplam maliyeti ise 1 milyon 497.798 TL'den 1 milyon 947.137 TL'ye çıkarak 449.339 TL'lik bir artış gösteriyor.
YENİ YIL GELMEDEN BORÇLANMA YAPMAK DAHA UCUZ!
Erken emeklilik hedefleyenler için kritik öneme sahip borçlanma tutarlarına yönelik muhtemel artışları değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, önemli ipuçlarına dikkat çekiyor. Bal, “Borçlanma yaparak prim gün sayısını artırmak, emekli olmayı ve bazı durumlarda işe giriş tarihinizin geriye çekilmesini sağlayabilir” diyerek, “Asgari ücret artmadan bu ay borçlanmalarınızı gerçekleştirin. Çünkü asgari ücret zammı ile birlikte borçlanma rakamları da yükselebilecek” uyarısını yaptı. Örneğin, askerlik borçlanması durumunda işe girişiniz askerlik tarihinden sonraysa, borçlanmayı işe giriş tarihinizden itibaren başlatıyorsunuz. Ancak askerliğinizi daha önce yaptıysanız, borçlanmanızda işe giriş tarihiniz askerlik süreniz kadar geriye gidebilir. Kadın sigortalılar için ise sigorta tarihinden sonra doğum yapanlar, 2 yıla kadar borçlanma hakkına sahiptir. Uzman, “Staj ve çıraklık süreleri normalde işe giriş olarak kabul edilmiyor; ancak kadınların doğum borçlanmasında bu süreler işe giriş olarak sayılıyor” diyerek ekledi.