HABER: VEDAT YETİK

9 Bin Km2 yüz ölçüme sahip Elazığ’da orman varlığı toplamı sadece 2 Bin Km2. Sahada yürütülen ağaçlandırma çalışmalarına rağmen kentteki yeşil varlık oranının düşük seviyede olduğu görülüyor.

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki Elazığ dahil 8 ilde orman varlığını artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor ancak, mevcut tabloya bakıldığında Elazığ’ın orman varlığı hiç de iç açıcı görünmüyor. 

Orman Bölge Müdürlüğü’nün son yıllarda yürüttüğü ağaçlandırma faaliyetleri sonucunda Elazığ’da oluşturulan orman sahası yaklaşık 200.000 hektara, yani 2 Bin Km2’ye ulaştı. Bu rakam, Elazığ yüzölçümünün yaklaşık yüzde 18’ine tekabül ediyor. 

Bu orana göre Elazığ’ı ülkemizdeki diğer şehirlerle, özellikle de Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda Elazığ’ın orman varlığının çok düşük seviyede olduğu ortaya çıkıyor. 

Edinilen bilgiye göre Elazığ Orman bölge Müdürlüğü yılda 5 Milyon’a yakın fidan üretiyor. Bu fidanların yaklaşık 1,5 milyonu Elazığ il sınırlarında toprakla buluşturuluyor. Ancak yürütülen bu kadar çalışmaya ve emeğe rağmen dağların, tepelerin hala boş ve çorak olması herkesi üzüyor. 

Orman Bölge Müdürlüğünün özverili çalışma yürüttüğünden kuşkumuz yok ancak, dikilen fidanların yörenin coğrafik özelliklerine uygun olup olmadığı, bakımlarının yeterli ölçüde yapılıp yapılmadığı konusunda endişeye sahibiz. Her yıl 1,5 milyon fidan dikilen bir bölgede orman varlığının bu kadar düşük olmasının nedenlerinin çok iyi araştırılması gerektiği kanaatindeyiz.