ÖZEL HABER: VEDAT YETİK

Küreselleşen dünyada ülkeler ve şehirler arasında paylaşımlar ve gelişmeler açısından büyük önem taşıyan ‘Kardeş Şehir’ uygulaması yaygınlaşıyor. 

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sürdürülen ‘Kardeş Şehir’ uygulaması özellikle yerel yönetimler açısında önemli kazanımlar sağlıyor. 

Kardeş Şehir uygulamaları ile belediyeler, sosyal-kültürel, turizm, ticaret, bilgi, ekonomi, spor gibi pek çok alanda paylaşımlarda bulunarak, dostluk, barış köprüleri oluşturuyor.

ELAZIĞ’IN 3 KARDEŞ ŞEHRİ VAR
Türkiye’de 200’ün üzerinde belediye ‘Kardeş Şehir’ uygulaması kapsamında yurt dışındaki şehirlerle kardeşlik bağı oluşturdu. Bu iller arasında Elazığ da yer alıyor. Derlenen bilgilere göre Elazığ’ın yurt dışında üç kardeş şehri bulunuyor. Bunlar, Kazakistan’ın Akmola şehri, Kosova’nın Mamuşa şehri ve ve Estonya’nın Tallinn şehridir. 

İŞTE KARDEŞ ŞEHİRLERİMİZİN ÖZELLİKLERİ:
 
ELAZIĞ - AKMOLA (ASTANA-KAZAKİSTAN)
Elazığ Belediyesi’nin dünya kentleri arasındaki ilk işbirliği 2006 yılında Kazakistan’ın Akmola (Astana) şehri ile Kardeş Şehir Protokolü imzalanması ile gerçekleşti. Akmola Belediyesi ile yapılan Kardeş Şehir Protokolü ile her iki ülke arasında kardeşlik köprüleri kuruldu. Akmola Kazakistan’ın başkenti ve ikinci en büyük şehridir. Kazakistan’ın kuzeyinde yer almaktadır. Türklerin ata yurdu olan Kazakistan’ın en önemli eyaletlerinden biri konumundadır. Akmola şehrinin yüzölçümü 722 km²’dir. Nüfusu yaklaşık 2 Milyondur. Elazığ - Astana mesafesi uçakla 9 saat 15 Dakikadır. 
Şehirde yer alan Bayterek Kulesi, Han Şatır, Hoşgörü ve Barış Sarayı, Hazret Sultan Camii, Bayterek Kulesi, Cumhuriyet Ulusal müzesi en önemli turistik merkezleridir. Şehrin en lezzetli ve tanınmış yemekleri Bavursak ve Beshbarmak adlı yemektir. Bavursak ülkemizde Pişi olarak bilinen kızarmış hamur yiyeceğini anımsatıyor. Şehirde genelinde özel günlerin en önemli ikramı sayılıyor. Bavursak ise şehrin simgesel besinlerinden at eti ve yufkadan yapılıyor. Bu yemek elle yeniyor. Çeşitli sebzelerle lezzetlendirilen bu yemeği restoranlarda tatma imkanına sahipsiniz. 


ELAZIĞ- MAMUŞA (KOSOVA)
Elazığ Belediyesi’nin dünya kentleri arasındaki ikinci işbirliği 2012 yılında 5 asır Osmanlı idaresinde yer alan Kosova'nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa ile Kardeş Şehir Protokolü imzalanması ile gerçekleşti.
Mamuşa’da düzenlenen törenle Elazığ Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Kosova Cumhuriyeti arasındaki dostluk, ekonomik ve kültürel işbirliği çerçevesinde Mamuşa Belediyesi ile Kardeş Şehir Protokolü imzaladı.
Kosova’nın kuzeyinde yer alan ve Prizren Belediyesi’nden ayrılarak kurulan Mamuşa, Türk kültürünün yaşatıldığı bir bölge. Belediye sınırlarında yaşayan nüfusun hemen hemen tamamı Türk’tür. Bölgede ciddi kültürel benzerlikler bulunuyor. Türküleri, mimari yapısı, dost meclisleri gibi pek çok alanda benzerlik taşıyan iki şehir, gelecekte de mevcut köprüleri korumaya devam etmek istiyor. 
Kosova’nın küçük şehirlerinden biri olan Mamuşa 1999’daki Kosova Savaşın’da Sırpların girmeye cesaret edemediği bölgelerden biridir. Türkiye’nin NATO’daki gücü ve bölgedeki Türklerin cesaretinden çekinen Sırplar Mamuşa bölgesine müdahale edememiştir. Savaş döneminde 45 Bini aşkın Kosovalı Mamuşa’ya sığınmıştır. 
Mamuşa’nın toplam yüzölçümü 23.36 km²’dir. Nüfusu yaklaşık 10 Bin civarındadır. Elazığ - Mamuşa mesafesi karayoluyla 24 saattir. Mamuşa Belediyesinin önünde Kosova ve Türk Bayrağı dalgalanmaktadır. Şehrin yaygın yemekleri arasında börek, flija, biber dolması, baklagiller, sarma gibi yemekler bulunur. 

 
ELAZIĞ - TALLİNN (ESTONYA)
Elazığ Belediyesi Avrupa Şehirleri ve Türkiye’deki şehirlerarasındaki diyalog çerçevesinde, Estonya’nın başkenti Tallinn ile 2014 yılında ‘Kardeş Şehir’ oldu.
Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında yer alır. Tallinn 1997'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.Şehir, 2011 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Yüzölçümü 159,2 km²’dir. Nüfusu yaklaşık 500 Bin civarındadır. Kentin, Orta Çağ’dan kalma tarihi yapıları ve sokakları bölgesi oldukça iyi muhafaza edilmiştir. 
Tallin’de yer alan Belediye Sarayı Meydanı, Estonya Tarih Müzesi, Alexander Nevsky Katedrali, St. Catherine Manastırı, Toompea Tepesi, Tall Hermann Kulesi şehrin en önemli turizm yerlerindendir. 
Elazığ-Tallin mesafesi aktarmalı uçuşla 7 saattir. 
 

KARDEŞ ŞEHİR UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLADI?
Kardeş şehir uygulaması 1950’li yıllarda ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Coğrafi olarak uzak yerleşim alanlarının, kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir. Bu birliktelik, sosyo-ekonomik gelişimi yükseltmek amacıyla proje ve programlar yürüten iki veya daha fazla belediyenin ortak uygulamasıdır.
Kardeş şehir olma süreci diplomatik yollardan gerçekleştirilir. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla belediyelere iletilir veya belediyeler arasında karşılıklı temaslar kurulur. Yurtdışından herhangi bir şehirle kardeş şehir olabilmek için Belediye Meclis Kararı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayı gerekmektedir. Kardeş şehir olunurken göz önünde bulundurulan en önemli husus, şehirler arasındaki denkliktir. Şehirlerin; ülke içindeki önemi, nüfusu, ekonomik ve ticari durumu, kültürel yapısı ve coğrafi özelliği bakımından birbirine yakın ya da denk olması idealdir. 

(Bu haber teklif hakkına tabidir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.)