Elektrik faturalarında uygulanacak olan devlet destekli tarifeye ilişkin yeni bir düzenleme devreye alındı. Bu yeni kurala göre, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yıllık elektrik tüketim miktarı belirlenen sınırı aşan aboneler, devlet desteğinden yararlanamayacak. Bu değerlendirmelerde, 2025 yılına ait tüketim verileri esas alınacak. Ayrıca, 2026 yılı içindeki elektrik kullanımı ise 2027 yılında destekten faydalanacak olan abonelerin belirlenmesinde dikkate alınacak. Peki, hangi aboneler elektrik faturalarında devlet desteklerinden yararlanmaya devam edecek?
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ TÜKETİM LİMİTİ BELİRLENDİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2026 yılında konut tüketicileri için yıllık elektrik tüketim sınırını 4 bin kilovatsaat olarak belirledi. Bu düzenleme, elektrik desteklerinin daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak amacıyla yapıldı.
ELEKTRİK FATURALARINDA AYLIK SINIR NE KADAR OLACAK?
Yıllık 4 bin kilovatsaat sınırını aşan abonelerin tüm tüketim miktarları bu limit kapsamında değerlendiriliyor. Bu sınır, aylık ortalama 333 kilovatsaate karşılık gelmektedir.
333 KİLOVATSAAT İÇİN GÜNCEL FATURA TUTARI NE KADAR?
Ayda 333 kilovatsaatlik tüketim, yaklaşık olarak 984 lira fatura bedeline karşılık gelmektedir.
KİMLER YENİ DÜZENLEMEDEN ETKİLENECEK?
2025 yılına göre mevcut uygulamadan yaklaşık 1,3 milyon ek abone etkilenmiş olacak. Böylece toplamda 2,5 milyon abone, yani yaklaşık yüzde 6’lık bir kesim etkilenmiş olacak.
NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLAYACAK?
Söz konusu düzenleme, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
LİMİTİN ALTINDA KALAN ABONELERE NE KADAR DEVLET DESTEĞİ SAĞLANACAK?
Düşük tüketim grubunda (günlük 8 kilovatsaat altı) yaklaşık yüzde 57, yüksek tüketim grubunda (günlük 8 kilovatsaat ve üstü) ise yüzde 36 oranında sübvansiyon sağlamaya devam edileceği öngörülmektedir. Son değişiklikle birlikte 23 teravatsaatlik bir tüketimin son kaynak tedariki kapsamına alınması beklenmektedir. Bu, toplam konut tüketiminin yaklaşık yüzde 29’unu oluşturmaktadır. Yani destek kapsamı dışında kalan yüzde 6’lık grup, toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 29’unu kullanıyor diyebiliriz.
UYGULAMADAN KİMLER MUAF TUTULACAK?
AFAD'a ait geçici barınma merkezleri, camiler, Kur'an kursları, cemevi ve ibadet yerleri, sağlık nedenleriyle cihaza bağlı vatandaşlar, şehit aileleri, muharip ve malul gaziler, tarımsal faaliyetlerle uğraşan tüketiciler ve belediye içme suyu abonelikleri muaf tutulacaktır.
SANAYİ VE TİCARETHANELERDE YENİ UYGULAMA İÇİN TÜKETİM LİMİTİ NE KADAR?
Bu tüketici grupları için yıllık tüketim limiti, uygulama değiştirilmeden 15 bin kilovatsaat olarak belirlenmiştir.
LİMİT ÜZERİNDE TÜKETİM YAPAN ABONELER NASIL BELİRLENECEK?
Belirlenecek limit, bir önceki yıl, yani 2025'teki yıllık elektrik tüketim miktarına göre tespit edilecektir.
LİMİTİN ÜSTÜNDE TÜKETİM YAPAN BİR ABONE LİMİTİN ALTINA DÜŞTÜĞÜNDE NE OLACAK?
2025 yılında limiti aşan aboneler, 2026 yılı boyunca son kaynak tarifesinden yararlanmaya devam edecekler. Ancak, eğer 2026 yılı için yıllık tüketimleri, 2027 yılı için belirlenen limitin altında kalırsa, 2027’de normal perakende satış tarifesine geçiş yapacaklardır.