Elazığ Haber Ajansı

Brent Petrol Fiyatları Tırmanışta! Varil 97,82 Dolar

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası vadeli piyasalarda 97,82 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Cuma günü, Brent petrol fiyatı 96,57 dolara kadar yükselmişti ve gün sonunda 96,28 dolardan kapanış yaptı. Bugün saat 09.00 itibarıyla Brent petrolün kasım ayı vadeli varil fiyatı, önceki kapanışına göre yüzde 1,6 artış göstererek 97,82 dolara ulaştı. Aynı dakika içerisinde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ekim vadeli varil fiyatı ise 92,80 dolar olarak kaydedildi.

Petrol fiyatlarındaki artışın ardında, ABD ile İran arasındaki gerginlik ve olası çatışmaların yeniden alevlenebileceğine dair haber akışları etkili rol oynuyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün yaptığı bir açıklamada Irak'ın Erbil kentine ait ABD ordusuna ait PSS-T tipi sabit gözetleme balonunun, Şahid-136 kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) düşürülerek imha edildiğini duyurdu. ABD'nin bu iddiaya dair henüz bir yanıt vermediği bildirildi.

Öte yandan, İran, ABD’nin İran gemilerine yönelik deniz ablukasında görev alan bir uçak gemisi ve bir muhribi balistik füzelerle hedef aldığını açıkladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, bu saldırıların ardından söz konusu gemilerin hasar aldığını ve bulundukları bölgeden çekildiğini belirtti. Ayrıca, İran'ın "her zamankinden daha güçlü" olduğu ve ABD'nin müdahalelerine kararlı bir şekilde yanıt vermeye devam edileceği ifade edildi.

Bölgedeki karşılıklı saldırıların son günlerde artması, çatışmaların daha geniş bir alanı kapsayabileceğine dair endişeleri artırarak, başta Hürmüz Boğazı olmak üzere petrol sevkiyatlarının negatif yönde etkilenebileceği kaygısını da beraberinde getiriyor.

ABD'nin İran'ın petrol ihracatını hedef alan deniz ablukası ve yaptırımları sürerken, Tahran’ın Hürmüz Boğazı çevresindeki askeri faaliyetleri de piyasalarda arz güvenliğiyle ilgili risk algısını artırıyor.

The New York Times (NYT) tarafından yayımlanan bir haberde, ABD istihbarat raporlarına dayandırılarak İran'ın Orta Doğu'daki hedefleri vurma kapasitesini artırma konusunda kendine güveninin yükseldiği ve ABD üzerinde baskı kurmak amacıyla çatışmayı uzun süre devam ettirmeye kararlı olduğu iddia edildi.

Haberde, ABD istihbaratının son haftalarda yaptığı değerlendirmelerde, İran yönetiminin çatışmaları önemli ölçüde tırmandırma ihtimalinin olabileceği yönünde işaretlerin bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, bu çatışmaların durdurulmasına yönelik bir anlaşmanın sağlanmasının zor olabileceği kaydedildi.

OPEC+ GRUBU, EKİMDE ÜRETİM ARTIRMAYACAK

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, üye 7 ülkenin ekimde üretim artışına gitmeme yönündeki kararı da fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor.

OPEC+ grubunun 7 üyesi, dün gerçekleştirdikleri toplantıda eylül için belirlenen üretim seviyelerini ekim ayı için de koruma kararı aldılar.

Bu çerçevede, ekim ayında Suudi Arabistan’ın günlük ham petrol üretim hedefi 10 milyon 478 bin varil, Rusya’nın 9 milyon 949 bin varil, Irak’ın 4 milyon 431 bin varil, Kuveyt’in 2 milyon 676 bin varil, Kazakistan’ın 1 milyon 628 bin varil, Cezayir’in 1 milyon 7 bin varil ve Umman’ın 841 bin varil olarak belirlenmiştir.

Bu şekilde, bu 7 ülkenin ekim ayı için toplam üretim hedefinin günlük yaklaşık 31 milyon varil olması öngörülüyor.

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman daha önceki toplantılarında eylül için günlük üretimi 188 bin varil artırma kararı almıştı. Ancak son kararla ekimde ek bir üretim artışı yapılmaması, küresel arz beklentilerini sınırlayarak petrol fiyatlarının desteklenmesine neden oluyor.

Ülkelerin piyasa koşullarını değerlendirmek amacıyla aylık toplantılarına devam edeceği, bir sonraki toplantının 4 Ekim’de gerçekleştirileceği bildirildi.

HÜRMÜZ'DE YENİ BİR KORİDOR BEKLENTİSİ FİYAT ARTIŞINI SINIRLIYOR

Diğer yandan, İran ile Umman’ın Hürmüz Boğazı’nda yeni bir koridor oluşturma anlaşmasını önümüzdeki günlerde imzalayacakları açıklaması, bölgedeki petrol taşımacılığına yönelik endişeleri kısmen hafifleterek fiyatlardaki artışı sınırlandırıyor.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Umman ile Hürmüz Boğazı'nın giriş ve çıkışının İran kontrolünde olacağı yeni koridora ilişkin anlaşmanın gelecekte imzalanacağını belirtti.

Rızai, bu alanın ABD'nin uyguladığı deniz ablukası bölgesinden başlayarak Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'ni kapsayacağını ifade ederek, yeni belirtilen alana "izinsiz" giren her geminin İran tarafından kara listeye alınacağı uyarısında bulundu. Ayrıca, Rızai, ABD'nin saldırı düzenlememesi halinde boğazın açık kalacağını da taahhüt etti.

Brent petrol для технического анализа показывает уровень 98,78 doların direnç noktası, 96,07 doların ise destek konumu olarak takip edileceği belirtiliyor.