Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşların alım güçlerini korumak amacıyla sosyal yardımların GETAD isimli yapıda bir araya getirileceğini açıkladı. Bu yeni düzenlemeyle, bireylere asgari bir gelir sağlanması amaçlanırken, ihtiyaç durumu ise yeni kurulacak ‘SERBİS’ sistemi aracılığıyla belirlenecek.
Bakan Şimşek, enflasyonu düşürme çabaları doğrultusunda halkın refah seviyesini ve alım gücünü koruyacak politikaların devreye alındığını belirtirken, tüm kesimlerin bu refah artışından yararlanmasının hedeflendiği bilgisine de yer verdi.

GETAD YAPISI AİLE DESTEKLERİ İÇİN HAZIRLANIYOR
Bakan Şimşek, milletvekillerinin yazılı soru önergelerine yanıt verirken, 2023'ün ikinci yarısında hayata geçirilen ekonomik program sayesinde makroekonomik denge sorunlarının önemli oranda düzeltildiğini ifade etti. Sosyal harcamaların bütçe içindeki payının 2002 yılındaki %1,3’den 2026’da %4,8’e çıktığını vurguladı. Şimşek, “Mevcut sosyal yardım sistemimiz; aile odaklı, kapsayıcı bir yapıda, birey başına asgari geliri temin edecek şekilde yeniden dizayn ediliyor ve Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) altında birleştirilmektedir” dedi.

YENİ DESTEK MODELİ AİLELERİ KAPSAYACAK
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda bu yeni sistemle ilgili detaylara yer verildi. Raporda, GETAD kapsamında simülasyon çalışmalarının devam ettiği ve ilgili mevzuatın yürürlüğe girmesiyle sistemin devreye alınmasının planlandığı belirtildi. Ayrıca, yeni Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’nin de hayata geçirileceği aktarıldı. Raporda “Hak sahiplerinin kart bilgileri, alınan yardımlar ve kullanım detaylarına mobil ortamdan ulaşabilmelerini sağlayacak Aile Kart Mobil Uygulaması geliştirilecektir. Bireylerin ve hanelerin sosyoekonomik durumlarına göre ihtiyaç durumlarını belirlemeye olanak tanıyacak SERBİS-Sosyal Ekonomik Risk Bilgi Sistemi oluşturulacaktır. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kriterlere uygun hanelerin ziyaretlerinin planlanmasını ve izlenmesini sağlayacak İzleme Merkezi uygulaması hayata geçirilecektir” ifadelerine yer verildi.