Çalışanların belirli dönemlerde hak ettiği ücret artışını elde etmesi kritik bir öneme sahiptir. Mali sıkıntı içinde olan bireylerin zam istekleri, doğru şekilde ifade edilmezse geri çevrilebilir. Bu nedenle, sizlere sunacağımız önerileri dikkate almanız ve bunları uygulamanız hayati önem taşır.

Esquire Magazine'de paylaşılan bilgilere göre, maaşınıza zam isteğinde bulunurken aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri kullanırsanız, pozitif bir dönüş almanız mümkün. İşte, daha iyi bir maaş ve zam alabilmeniz için takip etmeniz gereken adımlar…

İŞ YERİNİZDEKİ GÜNCEL DURUMU GÖZLEMLEYİN

Eğer kısa süre önce işten çıkarılmalar yaşandıysa veya şirketin mali durumunun kötü olduğunu gösteren belirtiler varsa, bu durumları fark edip doğru zamanlamayı belirlemeniz gerekmektedir.

İHTİYAÇLARINIZI İFADE EDİN

Şirketin genel durumundan bağımsız olarak, kişisel ihtiyaçlarınızı net bir şekilde ortaya koyarak kendinizi öne çıkarabilirsiniz. Şirketinize sağladığınız katkı, sizin de değerli olduğunuzu gösterir ve kendinizi gölgede bırakmamak önemlidir.

LinkedIn'in Kariyer Uzmanı Charlotte Davies, "Eğer hedeflerinize ulaşıyor ve işletmenin büyümesine katkıda bulunuyorsanız, mevcut koşullara duyarlı bir şekilde fikirlerinizi paylaşmanızda bir problem yoktur," diyor.

ROLÜNÜZLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPIN

Şirket içindeki performansınızı, rolünüzü ve aldığınız ücreti, piyasa maaş aralıklarıyla karşılaştırarak araştırma yapın. Benzer pozisyonlarda çalışan meslektaşlarınızla görüş alışverişinde bulunabilir, hak ettiğiniz ücret aralığını belirleyebilir ve böylelikle zam talebinde bulunurken gerçekçi bir miktar talep edebilirsiniz.

MAAŞ YERİNE KOŞULLARA ODAKLANIN

Şirketinizin finansal durumu veya maaş politikaları nedeniyle esnek olamayabilir. Bu gibi durumlarda, iş yükünüz veya çalışma koşullarınızın iyileştirilmesi gibi konuları gündeme getirebilirsiniz. Yan haklar konusunda pazarlık yapmanız da mümkündür.

YÜZ YÜZE İLETİŞİM KURDUĞUNUZA EMİN OLUN

Zam talebinizde başarılı olabilmek için kendinize olan güveninizi göstermeniz önemlidir. Bunun için, yüz yüze görüşmelerde arkadaş canlısı ve özgüvenli bir tavır sergilemeniz faydalı olacaktır.