26 Ağustos 2026 Çarşamba

Türkiye'den Şaşırtan Başarı! Yaş Meyve İhracatı 1 Milyar Doları Geçti

Türkiye, tarımda önemli bir aktör olarak, elverişli hava şartları ve düzenli yağışlar sayesinde birçok taze meyve türünde üretim ve kalite artışı yaşadı. Bu yüksek rekolte, ihracatçıların uluslararası pazarlardan gelen talepleri mümkün olan en iyi şekilde karşılamasına olanak tanıdı. Üretimdeki bu artışa, Türkiye'nin Avrupa pazarlarına yakınlığının sağladığı lojistik avantajlar da katkıda bulundu. Ürünlerin tazeliğinin korunarak hızla alıcılara iletilmesi ve zamanında teslimat yapılması, Avrupalı müşterilerin Türk taze meyvelere olan ilgisini artırdı.

AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri'nden elde ettiği verilere göre, Türkiye'nin taze meyve ihracatı bu yılın ocak-temmuz döneminde bir önceki yıla oranla %59 artış göstererek 631 milyon 662 bin dolardan 1 milyar 5 milyon 225 bin dolara ulaştı.

Bu artışla sektör, ocak-temmuz döneminde ilk kez 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmış oldu. Bu süreçte toplamda 512 bin 11 ton taze meyveyi yurt dışına ihraç eden Türkiye'nin, özellikle Avrupa'nın önemli pazarlarındaki büyümesi dikkat çekti.

İSPANYA VE POLONYA'DA İHRACATTA BÜYÜME GÖZLEMLENİYOR

Almanya, Avrupa ülkeleri arasında en fazla taze meyve ihracatının yapıldığı ülke oldu. Bu ülkeye olan dış satım, %80 artışla 63 milyon 410 bin dolardan 113 milyon 921 bin dolara çıktı.

İspanya ise Avrupa pazarları içinde en belirgin yükselişi gösteren ülkelerden biri oldu. İspanya'ya yapılan taze meyve ihracatı %318 artışla 1 milyon 725 bin dolardan 7 milyon 212 bin dolara yükseldi.

Polonya da ihracatın hızlı bir şekilde artış gösterdiği diğer bir pazar haline geldi. Bu ülkeye yapılan dış satım, %295 artarak 9 milyon 388 bin dolardan 37 milyon 63 bin dolara ulaştı.

İtalya'ya yapılan taze meyve ihracatı ise %203 artışla 2 milyon 23 bin dolardan 6 milyon 133 bin dolara çıktı.

Hollanda'dan itibaren diğer Avrupa pazarlarında da ihracatta artış gözlemlendi. Bu ülkeye yapılan taze meyve ihracatı %53 artarak 12 milyon 578 bin dolara, Letonya'ya %44 artışla 4 milyon 335 bin dolara, İngiltere'ye ise %19 artışla 20 milyon 593 bin dolara ulaştı.

AVRUPA İHRACATINDA KİRAZ, ŞEFTALİ, NEKTARİN VE KAYISI ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezonun verimli geçmesinin hem üreticiler hem de ihracatçılar için memnun edici olduğunu belirtti.

Uçak, kiraz, nektarin, şeftali ve kayısı gibi ürünlerde önemli gelir artışlarının yaşandığını ifade ederek, ihracattaki bu yükselişin ülkeye daha fazla döviz kazandırdığını vurguladı.

Uçak, ihracatın Türkiye ekonomisi için vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Tarımsal ürünlerimiz, ihraç edildikleri ülkelerde oldukça büyük bir talep görüyor. Ürünlerimizin kalitesi, lezzeti ve aroması sürekli olarak talep görmemizi sağlıyor. (İlk 7 ayda) İhracatımız 631 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkmış bulunmakta. Bu durum hem üreticilerimizi hem de ihracatçılarımızı sevindiriyor. İlk 7 ayda elde edilen bu rakam, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde sektörümüz 631 milyon 662 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişti. 2024 yılında ise bu rakam 816 milyon 817 bin doları aşarak en yüksek seviyeye ulaşmış olacak.” diye konuştu.

Uçak, Avrupa'daki önemli artışların sektördeki mutluluğu artırdığını vurguladı. Önceki yıl çekirdekli meyvelerin zirai don olaylarından olumsuz şekilde etkilendiğini hatırlatan Uçak, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yıl hem ürünümüzün rekoltesi hem de kalitesi son derece tatmin edici. Üreticilerimiz yoğun emek harcayarak ürünlerini yetiştirdiler. Biz de onların emeği sayesinde bu ihracatı gerçekleştirdik. İspanya, İtalya ve Polonya gibi Avrupa pazarlarındaki önemli artışlar, ihracatımızın katlanmasına neden oldu. Avrupalılar, karşı taraftaki tüccara ürün sattıklarında verilen sözlerin yerine getirilmesine özel bir önem veriyorlar. Teslimat gününü belirlemenin yanı sıra saatine kadar ayrıntılı bir program yapıyorlar ve 'şu tarihte, şu saatte benim aracım gelecek' diyorlar. Eğer belirtilen zamanda araç gelmezse, bir daha o firma ile iş yapmıyorlar. Biz de bu ayrıntılara dikkat ederek verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalıştık. Bu süreçte ihracatçılarımıza büyük sorumluluk düştü ve bu başarıyı elde ettik.”