Bir çalışmaya göre, bekâr erkeklerin yataklarının çarşaflarını sadece her dört ayda bir yenilediği, buna karşın evli çiftlerin bu işlemi ortalama olarak her ay yapmayı tercih ettiği belirlendi.

Uzmanların ifadesine göre, yatağınızın çarşafları, yorganları ve yastıkları zamanla, toz akarları ve mikropların üreyip çoğaldığı bir ortam oluşturabilir.

Kirli yatak çarşaflarının, enfeksiyonlara yol açabileceği de bilinmektedir.

1. ALERJİ RİSKİ

Yatak örtüleri ve yastıklar, mikroskobik büyüklükteki, ancak sayıca fazla olan toz akarlarının üreme merkezi olabilmektedir. Bunlar, bir gram toz içinde yüzlerce adet bulunabilir ve 90 gün boyunca hayatta kalıp hızla çoğalabilirler.

Eğer toz akarlarına karşı duyarlılığınız varsa veya alerjik rinit gibi bir rahatsızlığınız varsa, uyumakta güçlük çekebilir, gece sık sık uyanabilir ve hatta horlayabilirsiniz.

2. ENFEKSİYON

2017 yılında yapılan bir çalışma, enfeksiyonların kirli çarşaflar aracılığıyla bulaşabileceğini göstermiştir.

3. CİLT SORUNLARI

Gece boyunca cildiniz, yatakla sürekli temas halindedir. Bu süreçte cilt yağları salgılar, ölü deri hücrelerini atar ve terler.

Bu atıklar yatak çarşaflarınızda ve yastık kılıflarınızda birikerek gözeneklerin tıkanmasına, sivilce oluşumuna ve cilt tahrişine neden olur.

KAÇ GÜNDE BİR DEĞİŞTİRMELİYİZ?

Uzmanlara göre yatak takımlarının bazı parçaları haftalık, bazıları ise daha uzun sürelerde değiştirilmelidir.

  • Çarşaf - haftada bir kez
  • Yastık kılıfı - haftada iki veya üç kez
  • Yastıklar - altı ayda bir
  • Yatak pedleri ve koruyucuları - ayda bir
  • Yorgan - her üç ayda bir

EVCİL HAYVANI OLANLAR NE YAPMALI?

Evcil hayvan sahibiyseniz veya toz akarlarına alerjiniz varsa, yatak takımlarınızı her 3 veya 4 günde bir yenilemeniz idealdir.

Çarşaflar en fazla iki haftada bir, ancak ideal olarak haftada bir değiştirilmelidir. Bu, yaşam tarzınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, yatağını her gün kullanmayan kişiler daha az sıklıkta yıkayabilir.

Dr. Veronika Matutyte, "Yatak odası hijyeni, mikropların ve hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynar. Yatak takımlarını bir veya iki haftada bir yenilemek uzmanlarca önerilir" diyor.

Toz akarları, sadece ölü deri hücreleriyle beslenir ve hızla çoğalabilir. Cilt alerjileriniz varsa, toz akarlarını ve diğer alerjen mikroorganizmaları öldürmek için nevresimlerinizi sıcak suda yıkayın.

"Ayrıca, astım semptomlarını ağırlaştırabilirler, bu nedenle çarşaflarınızı temiz tutmak çok önemlidir. Yatakta dönüp dururken, kir ve bakterilerin cilt gözeneklerimize girmesine neden olabilir, bu da özellikle akne eğilimli ciltlerde lekelere ve sivilcelere neden olabilir."

Dr. Matutyte, düzenli olarak nevresim değiştirmenin sağlığa olan faydalarından birinin, zatürree, cilt enfeksiyonları, kızamık, grip ve suçiçeği gibi hastalıklara yol açabilecek bakteri ve mantarların yayılmasını azaltmak olduğunu söylüyor.

Uyku sağlığı uzmanı Dorothy Chambers, çarşafların haftada bir, yastık kılıflarının ise haftada iki veya üç kez değiştirilmesi gerektiğini öneriyor.