Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 olarak güncellendi.

Ankete göre, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 35,17 iken, bu anket döneminde yüzde 33,21 olarak kaydedildi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 22,05'ten yüzde 21,33'e geriledi.

Yıl Sonu Enflasyon Beklentisinde Gerileme Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Program'ın (OVP) olumlu sonuçlarının enflasyon beklentilerine yansıdığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Programımızın olumlu sonuçları enflasyon beklentilerine de yansıyor. Yıl sonu enflasyon beklentisinde gerileme devam ederken, 12 ay sonrası beklenti, Ekim ayına kıyasla 12,1 puan azalarak yüzde 33,2 oldu."

Beklentilerdeki İyileşme, Enflasyon Ataletinin Kırılmasında Çok Önemli

Beklentilerdeki iyileşmenin kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasındaki önemine değinen Bakan Şimşek, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Beklentilerdeki iyileşme, enflasyon ataletinin kırılmasında ve kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasında çok önemli."

"Enflasyon, yılın kalan yarısında hızla gerileyecek"

Mayıs ayında yıllık enflasyonun en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yılın kalan döneminde hızla gerilemesini bekliyoruz. Enflasyon gerçekleşmeleri de beklentileri etkiliyor, dezenflasyon sürecinin başlamasıyla beklentiler hedefimize daha hızlı yakınsayacaktır. Hedefimize ulaşmakta kararlıyız.