Prof. Dr. Aydın enfeksiyonları önlemede hijyenin önemini anlattı

Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı / Çocuk Yeni Doğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa AYDIN enfeksiyonları önlemede hijyenin önemine değindi.

Prof. Dr. Mustafa AYDIN, yeni doğan bebeklerin ölümlerinin, çocuk ölümlerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini yansıtan en önemli parametrelerden biri olduğunu, yıllar içerisinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de bebek ölüm hızında, çocuk ölüm hızında, yeni doğan ölüm hızında ciddi ilerlemeler kat edildiğini söyledi.

Bebek ölümlerinde, yeni doğan ölümlerinde enfeksiyonun oldukça önemli olduğunu, enfeksiyonların toplum kaynaklı enfeksiyonlar olabileceği gibi hastane kaynaklı enfeksiyonlar da olabileceğini ifade eden AYDIN, özellikle yoğun bakım ortamlarında bir çok işlemin cerrahi işlemlerin yapıldığını özellikle yoğun bakım ortamlarında bir çok komplike aletin kullanıldığı ortamlarda enfeksiyon olasılığının arttığını dile getirdi.

AYDIN, özellikle yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde, yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gelişmemesinden dolayı, prematüre bebeklerin enfekte olma riskinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Mustafa AYDIN, günümüzde yıllar öncesine göre Hastane enfeksiyonlarına yol açan ajanların antibiyotiklere karşı ciddi direnç gösterdiğini ve yıllar içerisinde bunun insanlık açısından ciddi risk teşkil ettiğini, dirençli enfeksiyon etkeni olan mikro organizmalar aracılığı ile önümüzdeki otuz yıl içerisinde önemli ölüm nedenlerinin olacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa AYDIN, enfeksiyonların sadece ölüme yol açmayacağını, ilerleyen yıllarda enfeksiyonların aynı zamanda, bazı sakatlıklara örneğin işitme kaybına, bilinç sel fonksiyonlarda bozulmaya, entelektüel bazı fonksiyonlarda gerileme gibi fonksiyon bozukluklarına yol açabileceğini, enfeksiyonun özellikle yüksel maliyetlere neden olduğunu söyledi. AYDIN, korucuyu hekimliğin önemli olduğunu, toplum kaynaklı enfeksiyonların önem arz ettiğini, özellikle el hijyeninin önem arz ettiğini, tüm çalışma ortaklarında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini kullanılan aletlerin hijyen açısından büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.