Milyonlarca memur ve emeklinin gözü maaş zammı oranlarına çevrilmiş durumda. Bir yandan emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği tartışılırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayınladı.

Buna göre, geçen ay yüzde 3 olan mayıs ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,04'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,16'dan yüzde 43,64'e geriledi. TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 35,17'den yüzde 33,21'e, 24 ay sonrası için ise yüzde 22,05'ten yüzde 21,33'e düştü.

Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 olarak gerçekleşmiş, yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkı ise yüzde 18,72 olmuştu. Memur ve emeklilerin zam oranı için mayıs ve haziran ayı enflasyon verilerine odaklanıldı.

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

NTV'nin haberine göre, beklenti anketindeki tahminler baz alındığında enflasyonun mayısta yüzde 3,04, haziranda ise yüzde 2,56 olacağı öngörülüyor. Bu verilere göre, 6 aylık enflasyon yüzde 25'e yaklaşacak.

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi durumunda, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak.

Memur ve memur emeklileri, yılın ilk altı ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

Enflasyon anketindeki tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, memurların enflasyon farkı yüzde 9,1'e ulaşacak. Yapılan hesaplamalara göre, memur ve memur emeklilerinin temmuz ayında alacağı zam yüzde 20 olacak. Zam oranına göre en düşük emekli maaşı 39 bin lirayı aşacak, en düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.