Küresel Gıda Fiyatları Temmuz'da Yükselişe Geçti! FAO Açıklıyor
Küresel çapta gıda maliyetlerini izleyen bir endeks, Temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 1 oranında bir artış kaydetti. Bununla birlikte, söz konusu endeks, Mart 2022'de ulaştığı tarihi zirvenin yüzde 18,2 gerisinde kalmaya devam etti. Tahıl, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, et ile süt ürünlerindeki düşüşle kısmen dengelendi.
Tahıl Fiyatlarındaki Artış: Buğdayda Önemli Yükseliş
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında bir artışla 113,8 puana ulaştı. Bu endeks, bir yıl önceki seviyelerin yüzde 6,9 üzerinde gerçekleşti.
Küresel buğday fiyatları, Karadeniz bölgesindeki ihracat akışında meydana gelen duraklamalar, zarar gören ihracat altyapısı ve önemli tarım ülkelerinde etkili olan sıcak hava dalgaları nedeniyle aylık bazda yüzde 5,8 oranında arttı. Yıllık bazda buğdayın fiyatındaki artış ise yüzde 9,9 olarak kaydedildi. ABD’deki aşırı sıcaklar ve kuraklık, mısır fiyatlarının yüzde 3,6 oranında artmasına sebep oldu. Diğer yandan, arpa fiyatında aylık bazda yüzde 1,9’luk bir gerileme meydana geldi.
Bitkisel Yağ Fiyatlarında Tarihi Zirve
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Temmuz ayında yüzde 2 artışla 195,7 puana yükseldi ve Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Palm yağı ve soya yağı fiyatlarındaki artış, ayçiçeği ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşlerden daha belirgin oldu.
Şeker Fiyatlarında Yüzde 5,6’lık Artış
Şeker Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 5,6 oranında yükselerek 95 puana ulaştı. Yine de, şeker fiyatları Temmuz 2025 seviyesinin yüzde 8 altında kalmaya devam etti. Avrupa Birliği’ndeki devam eden sıcak ve kuru hava koşulları, mahsul verimliliğini etkilerken, Asya’daki önemli üretici ülkelerdeki El Niño bağlantılı hava durumu da fiyat dalgalanmalarında etkili oldu.
Et Fiyatlarında 2026'da İlk Düşüş
FAO Et Fiyat Endeksi, Temmuz ayında yüzde 2,8 oranında bir azalma göstererek 127,7 puana geriledi. Böylece bu endeks, 2026 yılındaki ilk aylık düşüşünü kaydetmiş oldu. Kümes hayvanları, domuz ve sığır eti fiyatlarındaki düşüşe karşın, koyun eti fiyatları yeni bir rekor seviyeye yükseldi.
Süt Ürünlerinde Keskin Düşüş
Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Temmuz ayında yüzde 0,7 oranında düşerek 116,2 puana indi. Bu endeks, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,8’lik bir gerileme gösterdi. Yağsız süt tozu fiyatları yüzde 3,3, tam yağlı süt tozu yüzde 3,1 ve tereyağı yüzde 2,4 oranında düşerken, peynir fiyatları ise yüzde 1,7 artış yaşadı.