Elazığ Haber Ajansı

Iran Merkez Bankası Başkanı: İran Ekonomisi Güçlü, Yeterli Döviz Stoku Var!

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre, Himmeti, Tahran’da düzenlenen 36. İslami Bankacılık Konferansı’nda ülkesinin ekonomik durumunu ele aldı.

İran’a yönelik uygulanan yaptırımların ve ekonomik ambargonun hayli kapsamlı olduğuna dikkat çeken Himmeti, ülkenin döviz ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, halkın günlük yaşam ihtiyaçlarının yerine getirilmesi ve sanayi tesislerinin temel gereksinimlerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

İran’ın alacakları ile döviz kaynaklarının tahsil sürecinin devam ettiğini vurgulayan Himmeti, ülkenin aynı zamanda iç rezervlere sahip olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, çeşitli sebeplerle detaylarının paylaşılmadığı bazı kaynakların da mevcut olduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Trump’a yönelik bir mesaj veren Himmeti, "İran’ın döviz varlığı bulunmaktadır, yeterli miktardadır." şeklinde konuşarak, ülke ekonomisinin çökmüş olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İran Merkez Bankası Başkanı Himmeti, "düşmanlarının" her hafta ülkesine yeni yaptırımlar uyguladığını aktararak, bununla birlikte ekonomik sistemin işleyişini sürdürdüğünü dile getirdi. Ayrıca, piyasaya kadar 2 milyar dolarlık döviz sağlama kapasitesine sahip olduklarını açıkladı.

Döviz piyasasında görülen dalgalanmaların sona ereceğini savunan Himmeti, son zamanlarda döviz kurunda meydana gelen artışın esas olarak "psikolojik etmenlerden" kaynaklandığını öne sürdü.

Savaşlar ve bazı altyapılara verilen zararların işsizlik oranlarını artırdığına dikkat çeken Himmeti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanına öncelik tanındığını vurguladı.

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformunda İran ile ilgili yaptığı açıklamada, İran'ın "resmen iflas etmiş bir ülke" olduğunu ve "varlığını yitirdiğini" iddia etmişti.

Trump, "Onların (İran’ın) donanması yok, hava kuvvetleri yok, dövizi yok, askerlerine veya