Son dönemde Bursa'da 3,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, 13,2 kilometre derinlikte gerçekleşti ve İstanbul'da da hissedildi. Depremin merkez üssü Gemlik olarak belirlendi. Japon deprem bilimci Moriwaki'ye göre, bu deprem, gelecekte olabilecek daha büyük depremlerin habercisi olabilir.

Büyük Yıkımlar Olabilir

Moriwaki, son depremin küçük olmasına rağmen, benzer şiddetteki artçı sarsıntıların yaşanabileceğini öngörüyor. TGRT Haber için Zehra Maslak'ın gerçekleştirdiği röportajda Moriwaki, bölgenin yumuşak toprak yapısına dikkat çekti ve 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda ciddi yıkımların yaşanabileceğini belirtti.

İl ve İlçelerde Yüksek Risk Uyarısı

Moriwaki'nin uyarılarına göre, Gemlik'te meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem, Konya ve Malatya gibi bölgelerde de aralıklı sarsıntılara yol açtı. Bu depremler, büyük bir sarsıntının habercisi olabilir. Güney ve kuzey fay hatlarının birbirini tetiklemesi nedeniyle, özellikle Bursa-Gemlik, Balıkesir ve Yalova gibi bölgelerde 7 üzeri deprem riski mevcut. Bandırma bölgesinde ise küçük ama sık sarsıntılar gözleniyor; bunlar daha büyük bir depremin işaretleri olabilir.

7 Büyüklüğünde Deprem Nerede Olacak?

Öte yandan, Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Kahramanmaraş depremi sonrasında 7 ve üzeri büyüklükte deprem riski konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. "Fay hattı üzerinde yaşayan iller Maraş ve Hatay'ın kaderini yaşayabilir" diyerek, deprem riski taşıyan illeri belirtiyor.

7 VE ÜZERİNDE DEPREM OLMASI BEKLENEN İLLER 2024

Eskişehir
Denizli
Muğla
Erzincan
Kayseri
Tokat
Kahramanmaraş
Hatay
Kocaeli
Osmaniye
Bingöl
Konya
Erzurum
Aydın
Balıkesir
Burdur
Manisa
Hakkari