Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı detaylara göre, KDV kaçakçılığını önlemek için yeni önlemler hızla uygulanmaya başlandı. Bu önlemler arasında en dikkat çekeni ihbar sistemi oldu.

Vergiden kaçmak isteyen işletmeler, düşük KDV'li ürünler üzerinden fiş keserek usulsüzlük yapıyor. Bakanlık, bu durumu göz önünde bulundurarak kayıt dışı ekonomik faaliyetlere karşı harekete geçti ve denetimlerin artırılacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın denetim sürecine vatandaşlar da dahil edildi. Vatandaşların bu süreçteki rolü, KDV kaçıran işletmeleri ihbar etmek olarak belirlendi. Bakanlık, ihbarda bulunan vatandaşlara para ödülü verileceğini açıkladı.

İŞLETMELERİN OYUNU BOZULACAK

Birçok işletmenin Katma Değer Vergisi (KDV) üzerinden yaptığı usulsüzlükleri önlemeyi hedefleyen Bakanlık, vergi kaçıran işletmeleri ihbar eden vatandaşlara ödeme yapma kararı aldı. KDV’si düşük ürünler üzerinden pahalı ürünlere fiş keserek daha az vergi ödeyen işletmeler, bu yöntemle hazineye büyük zarar veriyor. Örneğin, bir pastane fiyatı yüksek olan tatlılar için ekmek fişi keserek vergiden kaçabiliyor. Bakanlık, bu tür usulsüzlükleri tespit etmek için denetimleri artırarak ve ihbar sistemini devreye sokarak önemli bir adım atmış oldu.

KDV oranları hijyen ürünlerinde %8'den %20'ye yükselirken, tütün, benzin, alkol ve elektronik cihazlar gibi ürünlerin KDV'leri %20 olarak belirlenerek uygulanmaya başlamıştı.

Vergi artışları vatandaşları zorlamaya devam ederken, vergi kaçakçılığı da artış gösterdi. Bu durumu göz önünde bulunduran Bakanlık, denetimlerini sıkılaştırma kararı aldı. Ayrıca, vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek için yeni uygulamalar başlattı ve vatandaşlar için ihbarda bulunma karşılığında ödeme sistemi geliştirdi.

İKRAM EDEN VATANDAŞA İKİ AŞAMALI İKRAMİYE ÖDENECEK

Vergi kaçakçılığı artmışken, vergiden kaçıran ve kayba neden olan işletmeleri bildiren vatandaşlara için ihbar ikramiyesi ödenecek. Yapılacak ödemelerin detayları da ortaya çıktı. İhbar eden vatandaşların alacağı ikramiye, vergi ve vergi ziyai cezasının yüzde 10’u üzerinden hesaplanacak; bir kısmı ihbar eden kişiye nakit şekilde olarak ödenecek, tutarın geri kalan kısmı vergi kaçağından tahsil edilen miktarla birlikte verilecek.