16 milyonu aşan sayılarıyla emekliler, Türkiye'nin en büyük topluluğunu oluşturmaktadır. Ancak milyonlarca emekli, son yıllarda maaşlarına yapılan düzenlemeler nedeniyle enflasyon karşısında ezilmiş durumdadır.

İktidardan bekledikleri zam haberini alamayan emekliler, 31 Mart seçimlerinde hükümete karşı büyük bir tepki oyu kullanmışlardır. Seçim sonrasında ise emekliler için yürütülen çalışmalar hız kazanmıştır.

EMEKLİLERİN TAMAMINA ÜCRETSİZ OLACAK

Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak enflasyon farkının ne olacağı merak konusu iken, 10 bin liralık maaş ile tatil yapmaları veya şehir değiştirerek otel ya da pansiyonda kalmaları mümkün olmayan emekliler için yeni bir uygulama devreye girecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada yaz tatili nedeniyle öğrencilerin boşaltacağı Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesislerin, yaz aylarında emeklilere ücretsiz olarak tahsis edileceğini duyurdu.

Emekliler, şehir değiştirdiklerinde bu uygulama sayesinde kalacak yer sıkıntısından kurtulacak ve konaklama için hiçbir ödeme yapmak zorunda kalmayacaklar.

ÖĞRETMENEVLERİ İNDİRİMLİ OLACAK

KYK yurtlarını kapsayan düzenlemenin yanı sıra, hali hazırda fiyatları çevre otel ve pansiyonlara göre uygun olan öğretmenevleri de emekliler için indirimli olarak hizmet verecek. Birçok küçük şehir ve beldede bulunan öğretmenevleri ve misafirhaneler, emekli vatandaşlar için yüzde 15 indirimli olacak. Konuya ilişkin detayları aktaran Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"Paydaşlarımızla görüşmelerimiz neticesinde netleşen desteklerin bir kısmını sizlerle paylaşmak isterim. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar, bir aylık dönemde emeklilerimizin ücretsiz kullanımına açılacak. Bunun yanında Gençlik ve Spor Bakanlığımız bünyesindeki tesisleri ücretsiz olarak tüm emeklilerimize açma kararı aldı. Emeklilerimiz tüm illerde yer alan kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden tıpkı kamu görevlileri gibi yüzde 15 indirimli faydalanabilecek. Sendikalarımızın misafirhanelerinde ve sosyal tesislerinde emeklilerimize özel indirimler sağlanmaktadır."


EMEKLİLER İÇİN TRENDLER YÜZDE 10 İNDİRİMLİ OLACAK

PTTcell tarafından emeklilere özel olarak hazırlanan Emekli Paketi ile emeklilere birçok avantaj sunuluyor. PTT Kargo'da emeklilere özel indirimler sağlanıyor. Ayrıca, TCDD yıl boyunca emekliler için ana hat trenlerinde yüzde 10 indirim uygulayacak.

YÖK ile yapılan işbirliği kapsamında, Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma temelli 3. Yaş Üniversitesi yaygınlaştırılıyor. Yerli ve milli ödeme sistemimiz Troy ile bankalarla yapılan protokoller çerçevesinde, emekli kartları aracılığıyla fatura ödemelerinde, eczane ve market harcamalarında belirlenen üst limit dahilinde ve giyim mağazalarında indirimler tanımlanacak.