Elazığ Haber Ajansı

Avrupa'da Nakit Krizi! Vatandaşlar 3 Sebep ile Tasarruf Peşinde

Avrupa'da nakitsiz ve dijital ödeme yöntemleri günlük alışverişlerde giderek yaygınlaşırken, aynı zamanda dolaşımdaki nakit miktarı da artış gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın verileri, insanların savaş, doğal felaketler ve siber saldırılar gibi kriz durumlarına karşı daha fazla nakit tutma eğiliminde olduklarını ortaya koyuyor.

Vreme’nin aktardığına göre, Avrupa Birliği içinde dolaşımdaki banknotların toplam değeri son on yılda belirgin bir artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) verileri doğrultusunda, 2016 yılında dolaşımdaki banknotların değeri yaklaşık olarak 1 trilyon euro iken, Haziran 2026'da bu rakam 1,6 trilyon euroya ulaşması bekleniyor.

Bu artış, nakdin günlük işlemlerdeki kullanımının azalmasına rağmen gerçekleşiyor.

ECB'nin başekonomisti Philip Lane, İrlanda'daki MacGill Summer School konferansında yaptığı konuşmada, vatandaşların günlük harcamalarında kart ve mobil ödeme sistemlerine yönelmesine rağmen, nakit tutma eğilimlerinin arttığını ifade etti.

Risklerin Artışı: Savaş, Yangın ve Siber Tehditler

Habere göre, Avrupa ülkeleri son yıllarda dijital altyapının aksama ihtimalini daha ciddiye almaya başladı.

Güvenlik krizleri, büyük orman yangınları, sel felaketleri, fırtınalar ve siber saldırılar, elektrik, iletişim ve ödeme sistemlerinin bir süreliğine devre dışı kalmasına neden olabiliyor.

Bu tür durumlarda banka kartları ve mobil bankacılık uygulamaları kullanılamayabilirken, nakit paranın internet erişimi, elektrik ya da banka hesabına ihtiyaç duymadan kullanılabildiği vurgulandı.

Ayrıca, İngiltere’deki Marks & Spencer’ın 2025 yılında uzun süreli bir siber saldırıya maruz kalması, dijital sistemlerin karşı karşıya kaldığı riskleri yeniden gündeme taşımış durumda.

Nakit Tutarak Güvenliğinizi Artırın

Avusturya, Finlandiya, Almanya, İsveç ve Hollanda gibi ülkeler, vatandaşlarına acil durumlar için belirli bir miktar nakit bulundurmalarını öneren Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor.