Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 21 Mart'ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 500 baz puan yükseltildi. Buna karşın, kredi kartı faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtildi.

16 Mart'ta alınan ve 1 Nisan'da yürürlüğe girecek bu karar, kredi kartı kullanıcılarının yakın zamanda karşılaşacağı ödeme tutarlarını net bir şekilde ortaya koydu. Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar, birçok kişiyi kredi kartı kullanımına itti ve kart kullanım oranları son dönemlerin en yüksek düzeylerine ulaştı.

28 Mayıs'taki seçimlerin ardından uygulamaya konan yeni ekonomik model ve parasal sıkılaştırma politikaları, beklenen düzeyde bir ekonomik yavaşlamaya yol açmadı.

Kredi kullanımındaki artışı kontrol altına alabilmek amacıyla, TCMB, 16 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir düzenleme ile kredi kartı nakit avans faiz oranını %4.42'den %5'e çıkardı.

BU ARTIŞ 4 GÜN İÇİNDE KART KULLANICILARININ HESAPLARINDAN ÇEKİLECEK

1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan bu faiz oranı artışı, ekonomistlerin 31 Mart seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin daha katı önlemler almasını beklediklerini ve nisan ayından itibaren kredi kartı faizlerinde ve diğer alanlarda birçok değişiklik olacağını öngördüklerini dile getirdi.

Mevcut kredi kartı nakit avans faiz oranlarının 1 Nisan'dan itibaren artacak olması, milyonlarca kişinin ödeyeceği faiz miktarının önemli ölçüde artacağı anlamına gelmektedir.

Özellikle yüksek enflasyon ve artan kira giderleri nedeniyle maaşlarının geçimlerine yetmediği durumlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar, kredi kartlarına yönelmek zorunda kalmaktadır. Bu durum, 1 Nisan'dan sonra kredi kartından nakit çekim yapmak zorunda kalan kişilerin, yıllık %100'e varan faiz oranlarıyla karşılaşarak rekor bir ödeme yapmalarına sebep olacak.

Kaynak: Kamusonhaber.com