Elazığ Haber Ajansı

Altında Fiyatlar Zirveye Tırmanıyor! Üçüncü Günde Rekor Artış

Altın fiyatları, ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde faiz indirim beklentilerinin etkisiyle üçüncü işlem gününde de yükselmeye devam ederek, iki ayı aşkın bir sürenin zirve noktasına ulaştı.

Spot altın, yüzde 1 artışla ons başına 4.432,74 dolara yükselirken; ABD altın vadeli işlemleri ise yüzde 1,7 değer kazanarak 4.492,60 dolara çıktı.

Piyasalarda ABD enflasyon verisine dikkat: Fed’in faiz kararı heyecanla bekleniyor

Piyasa katılımcıları, yarın açıklanacak ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve perşembe yayınlanacak olan üretici fiyatları verilerine odaklanmış durumda. Geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf istihdam verileri sonrasında yatırımcıların Fed’in eylül ayında faiz artıracağına dair beklentileri azalmışken, yeni enflasyon verilerinin para politikasına dair ipuçları sağlaması bekleniyor.

Daha düşük faiz beklentileri, faiz getirisi sunmayan altına duyulan ilgiyi artırıyor. Analistler, enflasyonun yeniden ivme kazanmaması ve ekonomideki durgunluğu işaret eden verilerin ortaya çıkması durumunda dolar üzerindeki baskının artabileceğini bu durumun da altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirtiyor.

Altın fiyatlarında 5 bin dolar tahmini: Yükselişi destekleyen üç güçlü faktör

Bloomberg HT'ye göre, IG analisti Tony Sycamore altındaki yükselişi; 4.000 dolar seviyelerindeki düşüşü göz ardı edemeyen yatırımcıların alımları, açığa satış pozisyonlarının kapatılması ve güvenli liman talebinin etkili olduğunu ifade etti. Sycamore, altının orta vadede yükselişini güçlendirerek 5.000 dolar seviyesine yönelmesi olasılığına dikkat çekiyor.

Trump-İran gerilimi artmakta: Hürmüz Boğazı müzakereleri riske girmekte

Bunun yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump ile İran arasında barış anlaşmasının şartlarıyla ilgili yapılan karşılıklı açıklamalar, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik müzakereleri zorlaştırabilecek yeni bir gerilim yaratma potansiyeline sahip.

Diğer değerli metallerdeki son durum

Diğer değerli metallerde ise gümüş yüzde 0,9, platin yüzde 0,7 ve paladyum yüzde 0,8 oranında değerlendi.